Hlavní obsah

Nezaměstnanost opět vzrostla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Míra nezaměstnanosti v srpnu opět o stoupla. Oproti červenci se mírně zvýšila o 0,1 procenta na 8,9 procenta. Bez práce bylo 505 254 lidí, o 4 929 více než v červenci, údaje ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Výsledky jsou většinou v souladu s odhady ekonomů, kteří předpovídali stejnou nebo mírně vyšší nezaměstnanost než v červenci.

Článek

Počet lidí bez práce se přehoupl přes půl miliónu na 500 325 lidí už v červenci. Míra nezaměstnanosti tehdy byla 8,8 procenta, v červnu to bylo 8,6 procenta. Číslo v prvním prázdninovém měsíci zvedli nově zaregistrovaní absolventi škol.

Výsledek nezaměstnanosti za srpen je podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka potěšující a svědčí o tom, že tuzemská ekonomika nyní velmi dobře přijímá uchazeče o práci.

Nyní šlo především o absolventy škol, kteří právě v srpnu v hojném počtu hledají práci. Srpen bývá kvůli studentům, kteří přicházejí na trh práce, z hlediska nezaměstnanosti nejhorším měsícem z celého roku, připomněl Mertlík.

V dalších podzimních měsících očekává pokles nezaměstnanosti na 8,5 procenta. "Teprve na konci roku míra nezaměstnanosti kvůli restrukturalizaci a propouštěním zaměstnanců v podnicích opět stoupne na 8,9 procenta," odhadl Mertlík.

Lépe nez loni

V srpnu přibylo nezaměstnaných absolventů škol. Na konci měsíce jich práci hledalo 37 493, což je o necelých sedm tisíc více než v červenci. Proti loňsku se však situace na trhu práce zlepšila a úřady celkově evidují o 30 758 nezaměstnaných méně.

Úřady práce v srpnu evidovaly celkem 59 296 volných pracovních míst, což je o 2507 míst více než v červenci a o 10 753 míst více než loni v srpnu. Z více než půl miliónu uchazečů o práci může 480 961 okamžitě nastoupit do práce. Ostatní jsou pak například ženy na mateřské dovolené či vězni.

Většinu lidí hledajících práci, přesně 54,4 procenta, tvoří ženy, téměř patnáct procent nezaměstnaných jsou lidé se zdravotním postižením. Nově se na úřadech práce nahlásilo 53 912 lidí, z evidence odešlo 48 983 lidí; z nich si 31 238 našlo práci, ostatní z ní byli vyřazeni bez umístnění. Podporu v nezaměstnanosti si na úřadech práce vybíralo 132 561 lidí, tedy 26,2 procenta evidovaných.

Nejvíce lidí hledá práci na Mostecku

Regionální rozdíly přetrvávají, nejlépe se daří hledat práci tradičně v Praze a okolí. Nejhorší situace panuje na Mostecku s více než 22procentní mírou nezaměstnanosti, následuje Karvinsko s 19 procenty a Chomutovsko se 16 procenty. V Praze činí míra nezaměstnanosti 3,6 procenta, v okrese Praha-východ 3,1 procenta a nejlépe je na tom Praha-západ s necelými třemi procenty.

Podle původní metodiky, kterou úřad používal do loňského července, by činila míra registrované nezaměstnanosti ke konci srpna 9,6 procenta (v červenci 9,5 procenta).

Reklama

Výběr článků

Načítám