Hlavní obsah

Postižení dostanou od státu vyšší dávky na benzín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Postiženým, kteří dostávají příspěvek na provoz motorového vozidla či dopravu, dá stát od ledna až o 776 korun ročně víc. Rozhodl o tom ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD). Důvodem zvýšení dávek je nynější zdražování benzinu, informovala v úterý mluvčí ministerstva práce Kateřina Beránková.

Článek

"Na zvýšení příspěvku bude potřeba uvolnit 96 miliónů korun. Tuto částku pokryje ministerstvo práce plně ze svých zdrojů," uvedla mluvčí. Podle ní je dávka určena postiženým či lidem, kteří pravidelně dopravují osoby se středně těžkým až těžkým zdravotním handicapem.

Lidé se středně těžkým postižením by měli od ledna dostávat od státu ročně 6000 korun místo nynějších 5624 korun. Těžce postiženým připadne 9900 korun, nyní je to 9124 korun. Dávka je určena na benzín či naftu i povinné pojištění.

Když člověk najezdí ročně přes 9000 kilometrů, dostává podle mluvčí za každých ujetých 500 kilometrů ještě peníze navíc. Handicapovaní s průkazem ZTP za ně tak mohou mít dalších 200 korun, lidé s průkazem ZTP/P pak 400 korun. ODS a unionisté chtějí nižší daň

Ceny pohonných hmot se od minulého pátku zvedly o více než tři koruny. Dnes opět vzrostly, někde se přiblížily ke 35 korunám za litr. Za zdražování podle ekonomů mohou dlouhodobě vysoké ceny ropy, jejich razantní růst na burze a hurikán Katrina, který vyřadil z provozu velkou část rafinerií na jihu USA.

ODS i unionisté volají po snížení spotřební daně na pohonné hmoty. Ministerstvo financí s tímto krokem nepočítá. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) vláda zváží poskytnutí příplatku profesím a lidem, které zdražování postihne nejvíc.

Podle mluvčí ministerstva práce mají dávky na dopravu podpořit samostatnost a soběstačnost postižených a umožnit jejich zapojení do společnosti. Díky příspěvkům se dostanou například do škol či do zaměstnání. Podmínky pro poskytnutí dávky stanoví ministerská vyhláška.

V roce 2004 se vyplatilo více než 203 000 příspěvků na provoz motorového vozidla. Vyžádaly si přes 1,21 miliardy korun. Mluvčí dodala, že stát dává postiženým tyto dávky od roku 1990. Tehdy se cena benzinu zdvojnásobila z osmi na 16 korun. V nynější výši jsou příspěvky od roku 1998.

Reklama

Výběr článků

Načítám