Hlavní obsah

K vyvlastňování malých akcionářů sahá stále více firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Nového zákona, který velkým firmám umožňuje zbavit se malých podílníků, využívá stále více společností. Chtějí to stihnout do doby, než bude zákon, který to umožňuje, upraven a podmínky už nebudou tak benevolentní. Nově k vyvlastnění sáhla například firma Stock Plzeň, distribuční firmy ČEZu nebo Plzeňský prazdroj.

Článek

Možnosti ale využívají desítky firem, velkých i malých po celé republice. Podle zákona mohou majitelé, kteří mají ve firmě větší než 90procentní podíl, odkoupit podíl malých akcionářů. Ti musí přistoupit na cenu, kterou určí znalec najatý většinovým vlastníkem.

Na podzim by se ale tento postup mohl změnit. Se změnou zákona by o nabídce rozhodovala Komise pro cenné papíry. A to dokonce i o těch firmách, které nejsou veřejně obchodovatelné.

Malý akcionáři se bouří

Velké firmy zákon většinou vítají, malí akcionáři pro ně znamenají zbytečné náklady na provoz, a jejich vliv na fungování je přitom minimální. Často obstrukcemi brání rozhodnutí většinových majitelů.

Sdružení minoritních akcionářů se ale proti zákonu, o němž se dá říci, že je hlavním letním ekonomickým tématem, bouří. Podle předsedy sdružení Karla Staňka připravují ústavní stížnost. Nevadí jim ani tak výše nabídek, jako o samotný fakt, že svůj podíl prodat musejí.

Vadí jim také to, že znalecký posudek dělá firma na objednávku většinového majitele, zavání to tudíž tím, že posudek nemusí být úplně správný. Pokud by ale znalec akcie velmi podhodnotil, vystavuje se sankcím.

V jiných zemích EU je vyvlastňování běžné, ale pouze u firem, které se obchodují na kapitálovém trhu.

Vyvlastňují desítky firem

Z velkých firem akcie k tzv. squeeze-outu přistoupila Česká pojišťovna, které nabídla výrazně vyšší cenu než byla hodnota akcie na burze, pivovar Inbev vykoupí menšinové vlastníky Staropramenu, malé akcionáře vytěsní i OKD nebo cukrovar Eastern Sugar.

Zákona se rozhodly využít už desítky firem a další svolávají valné hromady, které tento krok včetně nabízené ceny odhlasují. Pokud začne platit novela, po níž bude muset cenu schválit Komise pro cenné papíry, bude o tom, kterým způsobem vytěsnění se řídit, rozhodovat právě termín, kdy byla valná hromada svolána.

Kolik firmy dávají za tisícikorunovou akcii (v Kč)
firmanabízená cena
Česká pojišťovna21 288
Lovochemie499
Českomoravské doly1145
Plzeňský Prazdroj17 686
OKD1010
Muzo20 661
Odkolek365
Středočeská energetická2750
Západočeská energetika7052
Východočeská energetika3292
Eastern Sugar520

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám