Hlavní obsah

Unipetrol v pololetí zdvojnásobil zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Skupina petrochemických firem Unipetrol zvýšila v prvním pololetí zisk na 1,76 miliardy korun. To je o 46,3 procenta více než ve stejném období loni. Firmě nyní prochází bouřlivým obdobím po privatizaci a jejího nového majitele, polský PKN Orlen, pronásleduje množství problémů.

Článek

Tržby skupiny stouply o 44,5 procenta na 49,3 miliardy korun. Za dobré výsledky může stav na trhu s ropou. Úměrně s jejími cenami rostou i ceny produktů z ní vyrobených, například benzínu. "Finanční ukazatele a výsledky dosažené v prvním pololetí nasvědčují tomu, že skupina využívá konjunktury, a díky tomu posílila svoji finanční stabilitu," sdělil mluvčí Unipetrolu Tomáš Zikmund. Naopak například marže maloobchodních prodejců benzínu klesaly.

Firma v pololetní zprávě současně uvedla, že za šest měsíců zpracovala téměř dva milióny tun ropy.

Do skupiny Unipetrolu patří například společnosti Benzina, Chemopetrol, Kaučuk, Paramo, Aliachem, Spolana nebo Česká rafinérská.

PKN Orlen vlastní Unipetrol několik týdnů. Od vlády získal 66 procentní podíl za 13,05 miliardy korun. Nyní se potýká především s tím, že se mu nedaří podat nabídku na odkup podílů minoritních akcionářů. Návrh 103 korun za akcii Unipetrolu Komise pro cenné papíry zamítla jako nízký, nyní bude rozhodovat o nabídce 135 korun za akcii. [celá zpráva]

Minoritní akcionáři tvrdí, že je to stále málo, požadují nejméně 211 korun za akcii, jinak jejich sdružení doporučuje nabídce nevyhovět a akcie neprodávat. Jejich cena na burze je nyní 165 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám