Hlavní obsah

Helios zrušil všechny lety, z Prahy odletěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kyperská společnost Helios Airways podle tamního ministerstva dopravy zrušila všechny lety. Neznamená to ale, že v tu chvíli přestala všechna letadla této firmy létat. Mluvčí České správy letišť Anna Kovaříková Novinkám řekla, že letadlo Helios Airways do Prahy v pondělí přiletělo ve 12:45 a ve 13:55 odletělo zpět do kyperské Larnaky.

Článek

"Mohu se zaručit za to, že letadlo společnosti Helios Airways dnes přiletělo i odletělo podle letového řádu," řekla Kovaříková.

Helios Airways disponovala čtyřmi letouny Boeing 737. Jedno z nich se zřítilo v neděli několik kilometrů od řeckého hlavního města Atén. Letadlo směřovalo do Prahy a právě v Athénách mělo mezipřistání. Co bylo příčinou havárie se zatím zkoumá. Na palubě zemřelo 115 cestujících a šest členů posádky. [celá zpráva]

Helios informace o zrušených letech popřel

"Společnost k tomuto opatření sáhla z vlastní vůle," oznámil mluvčí kyperského ministerstva dopravy. Majitele firmy k tomuto kroku prý donutil tlak veřejnosti. Sama společnost ale na svých internetových stránkách uvádí, že všechna letadla létají podle letového řádu a žádné lety zrušeny nejsou.

Hned s havárií se vyrojily spekulace a špatném technické stavu letadel. Jednou ze spekulací je například to, že z firmy odešlo několik techniků poté, co odmítli podepsat potvrzení, že letadla jsou v dobrém technickém stavu.

Letadlo Helios Airways mělo kromě Prahy odstartovat i z bulharské Sofie. Do stroje ale odmítli nastoupit cestující a dokonce i posádka.

Firma Helios Airways vznikla v roce 1999 jako první soukromá letecká společnost na Kypru. Konkuruje tamní společnosti Cyprus Airways. První linka letěla v roce 2000 do Londýna. Do Prahy začala létat v březnu 2005.

Dva stroje typu Boeing 737 má firma od roku 2001, další z roku 2004. O jejich stáří však informace prozatím žádná agentura nezveřejnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám