Hlavní obsah

Přes ČR směřovaly do Evropy tuny plesnivých oříšků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zadržela v české republice 20 tun lískových oříšků z Turecka, které měly dál putovat na trhy do EU. Ořechy byly napadeny plísní, které vylučují toxické látky - aflatoxiny. Ty přímo ohrožují zdraví.

Článek

Inspekce odebrala vzorky ořechů při vstupní kontrole na celnici v Rudné u Prahy. Inspekce hned zastavila další pohyb ořechů, aby se nedostaly ke spotřebitelům.

"Kontrole aflotoxinů v potravinách věnuje mimořádnou pozornost Evropská komise. Proto jsou na tzv. vstupních místech do zemí EU ve zvýšené míře kontrolovány zásilky vybraných druhů suchých skořápkových plodů," uvedla mluvčí SZPI Daniela Kolejková. Zvýšenou pozornost tak inspektoři věnují lískovým a pistáciovým oříškům z Turecka, Íránu a burákům z Číny a Egypta.

Aflatoxiny jsou přírodní toxické látky, které produkují některé druhy plísní. Podle vědeckých studií mají rakovinotvorné účinky. Produkují je především plísně, které napadají obiloviny a suché a skořápkové plody, tedy hlavně ořechy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám