Hlavní obsah

Zemřel miliardář David Koch

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek ve věku 79 let zemřel americký miliardář David Koch, uvedl server listu Financial Times. Podle žebříčku časopisu Forbes byl jedenáctým nejbohatším člověkem planety. Společně s bratrem Charlesem prosluli především jako sponzoři republikánů. Osobu republikánského prezidenta Donalda Trumpa i jeho administrativu nicméně Kochovi dlouhodobě kritizovali.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

David Koch

Článek

„Každý, kdo s ním kdy pracoval, jistě poznal jeho obrovskou osobnost a vášeň pro život,“ napsal Charles Koch o svém bratrovi v pátečním prohlášení k jeho úmrtí.

„Před 27 lety Davidovi diagnostikovali pokročilou rakovinu prostaty a dali mu chmurnou prognózu pár let života,“ uvedl. „Rád říkal, že brilantní lékaři, pokročilé medikamenty a jeho vlastní tvrdohlavost dokázaly udržet rakovinu na uzdě,“ dodal.

Podle žebříčku časopisu Forbes byl Koch se jměním 42 a půl miliardy dolarů (990 miliard korun) 11. nejbohatším člověkem planety.

Od roku 1987 působil jako šéf energetického konglomerátu Koch Industries. V americkém mediálním prostoru se však o něm i jeho bratrovi hovořilo především kvůli jejich politickým aktivitám, kdy sponzorovali řadu organizací i kandidátů spojených s Republikánskou stranou.

David Koch například se svým bratrem v roce 2004 založil organizaci Američané za prosperitu (Americans for Prosperity), která lobbovala za nižší daně, deregulaci podnikání. Tato organizace také byla spojována s počátky konzervativního hnutí Tea Party, které se ostře vymezovalo vůči politice prezidenta Baracka Obamy.

Bratři Kochové však v průběhu prezidentské kampaně v roce 2016 kritizovali republikána Donalda Trumpa, který se podle nich odklonil od tradiční republikánské politiky. V roce 2017 jeho vládu kritizovali za represivní přístup ke konopí.

Koch podporoval právo amerických států legalizovat marihuanu i pro rekreační účely. Jeho oponenti jej kritizovali za to, že financoval organizace popírající vliv člověka na změnu klimatu. V roce 1980 kandidoval na viceprezidenta za Libertariánskou stranu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám