Hlavní obsah

Výroba aut má problém. Český průmysl tak nečekaně padá

• Aktualizováno

Průmyslová výroba v Česku po čtyřech měsících růstu letos v červnu meziročně oslabila o 3,8 procenta. Oznámil to v úterý Český statistický úřad. Podepsal se na tom podle statistiků pokles výroby motorových vozidel, ale částečně i vysoká srovnávací základna v loňském roce.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

V květnu i dubnu přitom průmysl v meziročním srovnání o více než tři procenta posiloval.

„Průmysl v červnu klesl meziročně i meziměsíčně. Ke snížení celkové produkce přispěly nejvíce výroba automobilů, kovovýroba a energetika,” uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová. Snížila se také hodnota nových zakázek v průmyslu, a to o necelých deset procent.

„Jak uvádí statistický úřad, největší měrou se na aktuálním poklesu průmyslu podílí automobilový průmysl, jehož produkce se snížila o 7,6 procenta. Slabé výsledky navíc nelze svést na srovnávací základ, protože loňská příprava na nové emise, která zahýbala s výrobou i zásobami, se odehrála až později. Pokles nových objednávek v automobilovém průmyslu o téměř devět procent přitom rovněž obrat k lepšímu nijak nevěstí,” komentoval ekonom ČSOB Petr Dufek.

Bod zvratu?

Upozornil, že v černých číslech tentokrát zůstalo jen několik málo průmyslových oborů (farmacie, plasty), naprostá většina svoji produkci omezovala a stejně tak i jejich nové zakázky až na výjimky padaly.

„Data z české ekonomiky doposud vypadala velmi dobře. Červnová čísla o průmyslové produkci však přináší šok, který může být bodem zvratu pro budoucí vývoj naší ekonomiky,“ soudí hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Mezi příčinami zmínil zpomalení ekonomiky Německa, které je naším největším obchodním partnerem.

„Již dlouho se mluví o tom, že se globální ekonomika přibližuje vrcholu hospodářského cyklu. Tomu nasvědčuje chování centrálních bank ve světě, které začínají snižovat úrokové sazby,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám