Hlavní obsah

Inspekce zadržela zásilku čínského čaje, stonásobně překročil limit pesticidů

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zadrželi na letišti v Praze zásilku čaje z Číny s nepovoleným obsahem pesticidů. U jednoho z typů pesticidů čaj překročil povolený limit 96krát, uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: SZPI

Zásilka různých druhů čajů měla 156 kilo, to znamená zhruba 30 tisíc dávek čaje.

Článek

Inspektoři zásilku zajistili v celním prostoru letiště a udělali její analýzu. Výsledky rozborů čajů s názvem Fujian Green Tea Snail a Guangdong Mi Lan Xiang H-M prokázaly, že překračují maximální povolené limity u dvou typů pesticidů.

U vzorku čaje Guangdong Mi Lan Xiang H-M prokázala analýza v laboratoři SZPI přítomnost pesticidu buprofezin v množství 0,39 miligramů na kilogram (povolený limit je přitom 0,05 mg/kg) a přítomnost pesticidu tolfenpyrad v množství 0,96 mg/kg, limit je 0,01 mg/kg. U tohoto pesticidu tak byl limit překročen skoro stonásobně.

Foto: SZPI

Čaj s Číny byl plný pesticidů

U vzorku čaje Fujian Green Tea Snail byl limit pro pesticid tolfenpyrad překročen padesátkrát a buprofezinu čtyřnásobně. Dovozcem obou šarží do Česka byla firma Amana.

„Celková velikost zásilky různých druhů čajů byla 156 kilo, to je přes 30 tisíc dávek čaje,” řekl Novinkám mluvčí inspekce Kopřiva. Z šarží z odebraného vzorku, u kterých byla prokázána nadlimitní přítomnost pesticidů, šlo podle něj asi o 6400 dávek čaje. Inspekce ale zadržela celou zásilku, další šarže zkoumá.

„Vzhledem k nedodržení limitů pro přítomnost pesticidů rozhodli inspektoři SZPI o nevpuštění zásilky do vnitřního trhu EU, a nedošlo tak k ohrožení zdraví spotřebitelů,” uzavřel mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám