Hlavní obsah

ČEZ rozhodl o sestupu burzy

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vybírání zisků pokračovalo také ve čtvrtek. Polovina titulů ve SPAD zamířila dolů, polovina nahoru. Nejvíce oslabily akcie Philip Morris, ale podle zájmu investorů o sestupu rozhodl především ČEZ.

Článek

Obchodníci a investoři nyní uvažují o dalším směru vývoje trhu po oznámení výsledků klíčových emitentů. Pokud se prosadí názor, že všechny kladné zprávy jsou již započteny v dosavadních cenách, můžeme se podle nich dočkat nerozhodného přešlapování, nebo pokračování ve výběru zisků, dokud nepřijdou nové zásadní informace.

Philip Morris oslabil o 4,32 procenta na 18 725 Kč. V březnu loňského roku tyto akcie posílily nad úroveň 20 000 Kč v honbě za právem na dividendu. ČEZ ztratil 3,02 procenta a uzavřel na 414,60 Kč.

Na straně růstu pokračoval zájem o Zentivu, ve středu posílila o 2,23 procenta na 935 Kč. Unipetrol přidal 1,47 procenta na 186,50 Kč, Český Telecom zpevnil o 1,16 procenta na 402,60 Kč.

Telecom těžil ze zprávy, že společnost France Télécom se stala součástí konsorcia, které usiluje o převzetí státního podílu v firmě. Francouzi se spojili s investory v konsorciu Provident, CVC Capital Partners a Blackstone. Podle analytiků to může přispět ke zvýšení ceny Telecomu nad 70 miliard korun.

Index PX 50 klesl o 0,51 procenta na 1205,1 bodu.

Evropské burzy dopoledne ztrácely, odpoledne však posilovaly pod vlivem lepšího otevření amerických akciových trhů. Vysoká cena ropy, která se držela poblíž 53 dolarů za barel, vedla k oslabení akcií leteckých přepravců a dalších cenově citlivých titulů. Air France - KLM ztratila 1,5 procenta, Lufthansa 1,1 procenta. Drahá ropa ale prospěla akciím těžařských firem.

Nizozemský pojišťovací obr Aegon oslabil o 1,3 po informaci, že jeho hospodářské výsledky nepřekonají očekávaní trhu. Vedení firmy se vyjádřilo, že nepočítá s růstem ceny akcií v portfoliu společnosti v tomto roce.

Akcie předních polovodičových výrobců v Evropě oslabily o dvě procenta po zveřejnění studie společnosti Gartner Group. Ta předpokládá letos slabší poptávku po součástkách pro elektronické systémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám