Hlavní obsah

Škoda Vagonka dodá do Lotyšska vlaky za šest miliard

Novinky, bož

Škoda Vagonka ze skupiny Škoda Transportation podepsala smlouvu na dodávku 32 jednopodlažních elektrických příměstských vlaků pro Lotyšské státní dráhy (Pasažieru Vilciens). Firma to uvedla v úterní tiskové zprávě. Vozy by měly být dodávány postupně v letech 2022 až 2023.

Foto: Škoda Transportation

Vizualizace příměstských vlaků, které Škoda Vagonka dodá do Lotyšska.

Článek

„Jsme velmi potěšeni, že Škoda Vagonka byla vyhlášena vítězem tohoto významného tendru a podepsala smlouvu s Pasažieru Vilciens,” uvedl šéf představenstva společnosti Škoda Vagonka Martin Bednarz.

Firma zvítězila v tendru na provoz vlaků na 35 let. „Jednalo se nejen o cenu za samotné elektrické jednotky, ale také za náklady na údržbu, spotřebu energie po celou dobu provozu,” uvedla společnost.

Kromě samotných dodávek vlaků chce Škoda Vagonka spolupracovat s místními firmami jejich uvádění do provozu, na následném servisu a údržbě.

Škoda v tendru zvítězila napotřetí. Původně vyhrála španělská společnost Talgo, ale česká společnost se odvolala. Argumentovala, že nabízí nižší náklady na provoz. Později naopak zvítězila Škoda, ale odvolali se Španělé. Nyní byla jako vítěz potvrzena Škoda Vagonka.

Loni v dubnu Škodu Transportation stoprocentně ovládla skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Letos v únoru od ní desetiprocentní podíl odkoupil jeden z původních akcionářů Škodovky a člen dozorčí rady Michal Korecký.

Škoda v loňském roce zvýšila meziročně čistý zisk o 30 procent na 327 milionů korun. Tržby výrobce vlaků, lokomotiv, tramvají, trolejbusů a vozů metra se zvedly o jedno procento na 11,78 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám