Hlavní obsah

Unipetrol ve druhém čtvrtletí vydělal 1,8 miliardy

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrochemický holding Unipetrol ve druhém čtvrtletí vykázal provozní zisk 1,8 miliardy. Podle firmy je zisk srovnatelný se stejným obdobím loňského roku. Unipetrol to uvedl v páteční tiskové zprávě. V prvním čtvrtletí byl holding ve ztrátě. V letošním druhém čtvrtletí vzrostly tržby meziročně zhruba o desetinu na 34,1 miliardy korun.

Foto: Unipetrol

Rafinerie společnosti Unipetrol

Článek

V prvním čtvrtletí byl holding ve ztrátě. Ekonomická situace přitom podle firmy nebyla ani ve druhém čtvrtletí zcela příznivá.

„V rafinérské i petrochemické části jsme navíc realizovali řadu investičních a údržbářských projektů, které ovlivnily náš produkční výkon," uvedl generální ředitel Unipetrolu Tomasz Wiatrak.

Přesto jsou výsledky lepší než v prvním čtvrtletí, dodal Wiatrak.

Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy. Vlastní také největší síť čerpacích stanic Benzina a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů.

Polský majitel zdvojnásobil zisk

Majitelem Unipetrolu je největší polská rafinerská společnost PKN Orlen. Ta podle pátečního sdělení ve druhém čtvrtletí vykázala čistý zisk 1,6 miliardy zlotých (9,6 miliardy korun). Oproti předchozímu čtvrtletí tak společnost zisk zhruba zdvojnásobila.

Analytici přitom v anketě agentury Reuters očekávali, že firma zvýší zisk pouze na 1,21 miliardy zlotých. Tržby firmy se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšily z 26,7 miliardy na 29,23 miliardy zlotých. Analytici v průzkumu agentury Reuters odhadovali tržby 28,37 miliardy zlotých.

Reklama

Výběr článků

Načítám