Hlavní obsah

Prodej osobních aut v EU klesl o osm procent

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej nových osobních aut v Evropské unii se v červnu snížil o 7,8 procenta na 1,45 milionu vozů. Ve středu to uvedlo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Na vině je především menší počet pracovních dní, kterých bylo v uplynulém měsíci letos jen devatenáct, zatímco v loňském roce 21.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Výroba Škody Kodiaq v Kvasinách

Článek

Za celé první pololetí se poptávka v Unii meziročně snížila o 3,1 procenta na 8,2 milionu.

Mírné snížení vykázaly všechny velké evropské trhy s výjimkou toho úplně největšího – Německa. Tam se počet registrací nových osobních vozidel zvýšil o půl procenta.

„Český trh s novými automobily se v červnu propadal takřka nejvýrazněji v celé Evropské unii. Vykázal meziroční pokles registrací nových osobních vozů o 15,5 procenta,” uvedl ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

„Ještě strměji než v Česku se v EU v červnu trh s auty propadal už jen ve Švédsku, jehož trh vykázal 52procentní meziroční pokles,” dodal.

Odbyt koncernu Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, klesl o 9,5 procenta. Samotná značka Škoda potom vykázala pokles o 8,6 procenta na 65 876 vozů. Podíl Škody na evropském trhu zůstal v červnu beze změny, i nadále činil 4,6 procenta.

„Z klíčových značek skupiny Volkswagen se lépe dařilo jen Seatu, Volkswagen jako takový, Audi i Porsche na tom během prvních šesti měsíců letošního roku byly hůře než Škoda, jelikož vykázaly vesměs hlubší meziroční propad nových registrací,” uzavřel Kovanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám