Hlavní obsah

Ochlazení ekonomiky v Číně kvůli obchodní válce s USA, HDP rostl nejméně za 27 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) Číny činil ve druhém čtvrtletí jen 6,2 procenta, podle očekávání analytiků tak čínská ekonomika rostla nejpomaleji za předchozích 27 let. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters s odvoláním na data zveřejněná čínským statistickým úřadem. Za zpomalením růstu je podle analytiků americko-čínská obchodní válka.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Článek

Čínská ekonomika vzrostla letos od dubna do června podle očekávání analytiků jen o 6,2 procenta, zatímco v 1. čtvrtletí to bylo ještě 6,4 procenta. Ve 2. čtvrtletí tak rostla nejpomaleji od začátku roku 1992, odkdy existují čtvrtletní data, uvedla agentura Reuters.

Hospodářství Číny zpomaluje už od loňska, kdy za celý rok tamní ekonomika rostla jen o 6,6 procenta, což byl nejnižší růst od roku 1990. Přispěla k tomu celní válka mezi USA a Čínou, která se naplno rozhořela loni v březnu, když americký prezident Donald Trump podepsal dekret o clech na čínské zboží. Viní totiž Peking z nekalých obchodních praktik, které podle něj poškozují americké podniky. Čína odpověděla odvetnými cly na dovoz z USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám