Hlavní obsah

Brusel potvrdil odhad růstu české ekonomiky

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hrubý domácí produkt (HDP) letos poroste o 2,6 procenta. Vyplývá to z aktuální ekonomické prognózy, kterou ve středu zveřejnila Evropská komise (EK). Brusel tak potvrdil čísla ze svého květnového odhadu. EK nicméně zhoršila odhad růstu za minulý rok, stejně jako předpověď růstu na rok 2020.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Očekávaný růst HDP v roce 2019

Článek

Nejrychleji rostoucí ekonomikou EU bude letos Malta (5,3 procenta). Naopak Itálie bude letos téměř stagnovat, když její HDP vzroste pouze o 0,1 procenta. To je vůbec nejnižší růst z celé osmadvacítky.

Ze středoevropských ekonomik by letos měly nejvíce růst Maďarsko a Polsko, a sice shodně o 4,4 procenta. Následuje Slovensko s předpokládaným růstem HDP o 3,6 procenta.

Rakousko může podle EK počítat s růstem ekonomiky o 1,5 procenta. Německo, kam míří zhruba třetina českého exportu, poroste jen o půl procenta.

Ekonomika EU jako celku letos podle EK poroste sedmý rok v řadě, a sice o 1,4 procenta. Růst by měla i v příštím roce – o 1,6 procenta.

Pokud jde o eurozónu, prostor zemí platící společnou evropskou měnou, zde EK počítá pro letošní rok s růstem HDP o 1,2 procenta. V příštím roce pak má eurozóna růst o 1,4 procenta. V prvním případě jde přitom o potvrzení květnového odhadu, zatímco ve druhém EK předpověď zhoršila.

Reklama

Výběr článků

Načítám