Hlavní obsah

Aeroflot zrušil většinu letů mezi Prahou a Moskvou

Aktualizováno

Na letecké lince mezi Prahou a Moskvou jsou v úterý zrušeny tři zpáteční lety Aeroflotu a odlet hodinu po půlnoci do Moskvy, uvedl mluvčí letiště Roman Pacvoň. Ruská letecká společnost Aeroflot spolu s Ural Airlines oznámila, že zastavila některé lety na linkách do Prahy kvůli rozhodnutí českých úřadů zrušit jim povolení k letům do Česka. Podle Pacvoně by ale linka Ural Airlines do Jekatěrinburgu měla dopoledne odletět.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Lidé čekají na pražském letišti na změnu termínu letu u přepážky ruské letecké společnosti Aeroflot.

Článek

Aeroflot má podle webu letiště zrušené odlety z Prahy v 10:10, 15:45, 17:45 a ve středu v 00:55. Spoje ve 12:50 a v 19:45 zrušené nejsou. „Situace se může změnit během dne. Žádáme cestující, aby sledovali informace o letu," řekl Pacvoň. U všech letů do Ruska jsou podle něj zrušeny jenom lety Aeroflotu.

Nejmenovaný činitel Interfaxu řekl, že jde o odvetné opatření české strany. V Praze se podle tohoto zdroje rozhodli omezit lety ruských společností do Česka, protože nebyli spokojeni s podmínkami na transsibiřských linkách pro českého národního přepravce. „A s využitím pravidla parity anulovali povolení pro několik letů společností Aeroflot a Uralskije avialinii," citovala zdroj agentura.

Podle TASS je situace důsledkem neshody ministerstev dopravy obou zemí o počtu letů. Zdroj agentury RIA Novosti tvrdí, že jde o spor ohledně letů ČSA přes Rusko do Jižní Koreje. „České úřady omezení zavedly... kvůli tomu, že nemohly s ruskými leteckými úřady dosáhnout dohody o realizaci letů Českých aerolinií na trase Praha–Soul přes Sibiř," uvedl.

Mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký Novinkám řekl, že řeší jen technické licence, povolení letů je v kompetenci ministerstva dopravy. „Teprve zjišťujeme, budeme informovat,” řekla Novinkám mluvčí resortu Lenka Rezková.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Společnost Aeroflot na svých stránkách oznámila, že byla zrušena povolení k úterním letům SU2010/2011, SU2014/2015, SU2016/2017 a SU2018/2019. „I když má Aeroflot technické kapacity provozovat tyto lety, české letecké úřady se rozhodly zrušit povolení,” uvedly aerolinky. U přepážky Aeroflotu na pražském letišti jsou desítky lidí, čekají na změnu termínu letu.

Poběda ruší let do Varů

Povolení zůstalo pro lety SU2012/2013 a SU2024/2025. Právě tyto dva lety by měly převzít část cestujících zrušených letů. Další pasažéry mají přepravit jiní letečtí dopravci.

Podobnou zprávu ráno oznámily i Ural Airlines s tím, že pozastavují lety do Prahy z Jekatěrinburgu a Žukovského. Dopoledne ale generální ředitel Sergej Skuratov agentuře TASS řekl, že společnost lety z Jekatěrinburgu do Prahy obnovuje. „Lety do Česka nám povolili. Linky startují," dodal.

Interfax také napsal, že letecká společnost Poběda ruší čtvrteční let na lince Moskva–Karlovy Vary.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám