Hlavní obsah

Benzin začne zlevňovat, shodují se analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky poklesu cen ropy a posilování koruny vůči dolaru bude v příštích týdnech benzin zlevňovat, a to navzdory blížící se prázdninové sezoně, soudí analytici. Výraznější zdražování pohonných hmot v Česku se minulý týden zastavilo.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 5. červnu

Článek

„V nejbližších týdnech předpokládáme pokles cen benzinu a nafty až o několik desítek haléřů. Cena ropy Brent propadla na 62 dolarů za barel, přičemž ještě před několika týdny byla cena na úrovni 72 dolarů. Příznivé je i posilování koruny vůči americkému dolaru,” uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Cenu ropy tlačí dolů v posledních dvou týdnech obavy ze zpomalování hospodářského růstu ve světě.

„Trend vývoje cen pohonných hmot se změnil na klesající, takže se řidiči v průběhu června mohou těšit, že na čerpacích stanicích budou tankovat levněji,” řekl Novinkám hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. „Náš současný výhled dokonce předpokládá, že pohonné hmoty budou zlevňovat i v průběhu prázdninových měsíců, kdy lidé odjíždí na dovolené,” dodal.

Zdražování už ustává

Cena benzinu stoupla za poslední týden v průměru pouze o dva haléře na 33,69 koruny za litr a nafta zlevnila v průměru o čtyři haléře na 32,70 koruny za litr, vyplývá z údajů firmy CCS.

Pohonné hmoty v Česku zdražovaly od poloviny února, cena benzinu od té doby stoupla o více než tři koruny a nafty o téměř dvě koruny.

Nejdražší Natural 95 tankují řidiči na Vysočině, kde vyjde litr na 34,13 koruny. Přes 34 korun za litr dají za benzin také motoristé v Praze, v ostatních regionech Česka ho tankují za méně než 34 Kč/l.

Nafta je nejdražší v Praze, benzinové stanice ji nabízejí v průměru za 33,34 Kč/l. Litr přes 33 korun stojí také na Vysočině a v Plzeňském kraji.

Naopak nejlevněji vyjde benzin v Moravskoslezském kraji, kde ho řidiči kupují v průměru za 33,38 Kč/l. Nafta je nejlevnější v Karlovarském kraji, kde stojí 32,32 Kč/l. Jen o haléř více za ni zaplatí řidiči v Jihočeském kraji.

Podle Tomčiaka je pro český trh nyní také důležité, že ropovodem Družba po problémech s dodávkami už proudí čistá ropa. „Unipetrol tak v červnu nebude potřebovat další zápůjčku ze státních rezerv a plynule přejde na odběr z ropovodu. Očekává se, že státní strategické rezervy budou doplněné v průběhu následujících šesti měsíců,” upozornil.

Reklama

Související články

Do Česka opět proudí ropa ropovodem Družba

Do Česka po měsíci opět proudí ropa ropovodem Družba. Dodávky ze Slovenska byly obnoveny v pondělí ve 12:00, řekla mluvčí státního provozovatele ropovodů Mero...

Výběr článků

Načítám