Hlavní obsah

Obchodní válka mezi USA a Čínou dopadá i na evropské firmy

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stupňující se obchodní napětí mezi dvěma největšími světovými ekonomikami USA a Čínou, projevující se v navyšování cel, již dopadlo i na evropské firmy působící na čínském trhu. Podle průzkumu Obchodní komory EU v Číně způsobily spory a cla újmu třetině firem z EU, které v Číně působí, upozornil server německé stanice Deutsche Welle.

Foto: Aly Song, Reuters

Kontejnery v přístavu v Šanghaji

Článek

Komora anketu uspořádala v lednu a únoru, tedy ještě předtím, než americký prezident Donald Trump zvýšil clo na čínské zboží dovážené do USA v objemu 200 miliard dolarů ročně a Čína kontrovala odvetou na zboží za 60 miliard dolarů.

Viceprezidentka komory Charlotte Rouleová k tomu řekla, že ačkoliv EU se cly nesouhlasí, Čína by se měla více otevřít zahraničním firmám, jak to požadují i USA.

Stejně jako Trump kritizují předávání technologií

Evropské firmy se podobně jako Trumpova vláda vymezují především vůči transferům technologií, kdy za přístup na čínský trh jsou zahraniční firmy prakticky nuceny předávat čínské straně svá know-how.

Průzkum mezi evropskými firmami ukázal, že tento problém se podle nich za poslední rok ještě zhoršil. Dvacet procent z nich uvedlo, že se cítí být nuceny své technologie Číňanům předávat, aby na trhu mohly působit.

Téměř čtvrtina přiznala, že transfer technologií aktuálně probíhá. Bezmála polovina firem také souhlasí s Trumpovou kritikou, že ochrana duševních práv v Číně je nedostatečná.

Reklama

Výběr článků

Načítám