Hlavní obsah

Americká cla na čínské zboží se vyhnou jen lékům či minerálům

Washington

Seznam výrobků, které by mohly podléhat americkým clům ve výši až 25 procent uvaleným na čínské zboží, zahrnuje i mobily či laptopy. Mezi výrobky se ale neobjevují léky nebo vzácné minerály, uvedl Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR).

Foto: Aly Song, Reuters

Kontejnery v šanghajském přístavu. Ilustrační foto

Článek

Spojené státy zvažují uvalení cel na zboží dovážené z Číny v hodnotě přibližně 300 miliard dolarů ročně. Podle USTR se 17. června uskuteční veřejné slyšení k seznamu 3805 kategorií výrobků, které by mohly podléhat clům ve výši až 25 procent. Týden po skončení slyšení se mají uskutečnit závěrečné komentáře k jednotlivým položkám.

Argumentační období bude pravděpodobně dokončeno ještě před cestou amerického prezidenta Donalda Trumpa na summit G20 v Japonsku ve dnech 28. a 29. června. Trump se tam setká i se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem a načasování procesu by mu mělo umožnit být v pozici, kdy bude moci nařídit aktivaci cel.

Obchodní válka eskaluje 

Navrhovaný seznam zahrnuje téměř všechny spotřebitelské výrobky, jichž se netýkala předchozí cla. Ta se vztahovala na čínský dovoz v ročním objemu přibližně 250 miliard dolarů.

Seznam o téměř 140 stranách zahrnuje například oblečení, obuv, knihy, maso, motocykly, zábavní pyrotechniku nebo hudební nástroje. Chybí v něm ale léky a vybrané lékařské výrobky nebo vzácné nerosty. Některé z nich jsou důležité pro výrobu elektromobilů a obranný či farmaceutický průmysl, poznamenala agentura Reuters.

Bílý dům se pomocí cel snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou ale i reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků. Čína na americké kroky reaguje protiopatřeními.

Reklama

Výběr článků

Načítám