Hlavní obsah

ČNB zvýšila úrokové sazby. Podraží úvěry a hypotéky

Novinky, tov

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení úvěrů a vkladů, stoupla o 0,25 procentního bodu na dvě procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj základní sazby ČNB

Článek

Pro zvýšení sazeb hlasovalo všech sedm členů rady, uvedl na tiskové konferenci  guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Pro obyvatele zvyšování sazeb ČNB znamená dražší úvěry a hypotéky, ale také vyšší úročení peněz uložených na účtech. Na trhu se nicméně projevuje se zpožděním a mísí se s dalšími faktory, jako je obchodní politika bank a tlaky konkurence. Například hypotéky po loňském zdražování letos na začátku roku zlevňovaly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Naposledy centrální banka zvýšila úrokové sazby loni v listopadu. V minulém roce sazby zvýšila celkem pětkrát - nejprve v únoru a poté od června čtyřikrát v řadě na každém zasedání.

„Hlavní příčinou dnešního rozhodnutí ČNB je pravděpodobně vyšší inflace v kombinaci s méně posilujícím kurzem koruny ve srovnání s očekáváním centrální banky. Naopak pro ponechání sazeb na současné úrovni spíše hovořil pokračující nejistý vývoj v zahraničí, zejména průmyslu,” komentoval ekonom ING Jakub Seidler. Upozornil, že základní úroková sazba je nyní nejvyšší za deset let.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

„Dopad dnešního kroku ČNB na hypoteční sazby bude velmi omezený, ty totiž reagují především na tržní úrokové sazby delších splatností, které zůstávají v posledních měsících nižší – právě z titulu obav ohledně dalšího budoucího vývoje,” dodal Seidler.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám