Hlavní obsah

Do Česka ropovodem Družba neteče žádná ropa

• Aktualizováno

Do ČR nyní ropovodem Družba neteče žádná ropa, informoval v pátek předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Litvínovská rafinerie má podle něj zásoby asi na sedm dní.

Foto: Mapy.cz

Kudy do Česka teče ropa

Článek

Ruská ropa byla v posledních dnech znečištěná organickým chloridem, jehož vysoké množství může poškodit rafinerie. Dovoz proto už zastavily také Polsko, Německo, Bělorusko a Slovensko

Podle Švagra by Unipetrol po týdnu musel rafinerii v Litvínově odstavit nebo si půjčit ropu z českých nouzových zásob. ČR má v rezervách zásoby na zhruba 84 dní.

Místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak ve čtvrtek uvedl, že čistá ropa by se měla dostat ropovodem na hranici s Běloruskem znovu 29. dubna.

Rusko, Polsko a Bělorusko podle něj nyní jednají o tom, jak částečně odstranit kontaminovanou ruskou ropu z ropovodu Družba na jejich území. V Rusku je již kontaminovaná ropa čerpána do skladů, dodal Kozak.

Vedle ropovodu Družba má Česko možnost čerpat ropu také z ropovodu IKL z italského Terstu, kam surovina putuje po moři.

Švagr v pátek večer v České televizi uvedl, že Unipetrol požádal o zápůjčku ropy z nouzových rezerv. O množství se má jednat v pondělí, růst cen Švagr nepředpokládá.

Reklama

Související články

Rusko posílá do Česka horší ropu

Kvalita ruské ropy proudící do severní a střední Evropy se v posledních dnech prudce zhoršila. Problém se týká i České republiky. Méně kvalitní dodávky do...

Výběr článků

Načítám