Hlavní obsah

Nejbídnější ekonomiku světa má Venezuela, Česko míří mezi nejlepších deset

Nejnovějšímu žebříčku zemí s nejbídnější ekonomickou situací sestavovaného agenturou Bloomberg vévodí Venezuela, kde by letos měla inflace dosáhnout až osmi milionů procent. Tato jihoamerická země je v čele žebříčku již pátým rokem za sebou. Naopak Česko by se podle odhadu Bloombergu letos mělo dostat mezi deset nejlepších ekonomik.

Foto: Carlos Jasso, Reuters

Žena se dívá z balkónu během blackoutu ve venezuelském Caracasu

Článek

Bloomberg sestavuje žebříček na základě ukazatele, jemuž se říká Misery Index, tedy index strádání. Ten sčítá míru inflace a nezaměstnanosti v zemi, a vychází tak z letitého názoru, že nízká inflace a nezaměstnanost určují, jak by se měli obyvatelé dané země cítit.

Za uplynulý rok vychází ze zveřejněných údajů a v odhadu na letošní rok z mediánu, tedy středního údaje, odhadů ekonomů oslovených agenturou Bloomberg pro jednotlivé země. Celkem zahrnuje 62 zemí.

Země s nejvyšší hodnotou indexu (nejhůře hodnocené):
Aktuální hodnota indexu 2018Odhad indexu na rok 2019
PořadíZeměPořadíZemě
1.Venezuela1.Venezuela
2.Argentina2.Argentina
3.Jihoafrická republika3.Jihoafrická republika
4.Turecko4.Turecko
5.Řecko5.Řecko
6.Ukrajina6.Ukrajina
7.Španělsko7.Uruguay
8.Uruguay8. - 9.Brazílie
9.Brazílie8. - 9.Španělsko
10.Srbsko10.Saúdská Arábie

Titul "nejméně bídné" ekonomiky za loňský rok opět získalo Thajsko, i když specifický vládní způsob počítání nezaměstnanosti způsobuje, že výkon této země je méně pozoruhodný, než očekávané zlepšení Švýcarska na druhé místo v letošním roce a schopnost Singapuru udržet se mezi třemi nejvyššími, uvádí Bloomberg. Mezi deset nejlepších ekonomik se má letos dostat i Česká republika, která za loňský rok mezi deseti nejlepšími nefiguruje.

Bloomberg však upozorňuje, že někdy může být i nízký ukazatel v obou kategoriích zavádějící. Trvale nízké ceny mohou být i signálem slabé poptávky. Příliš nízká nezaměstnanost může například omezovat zaměstnance, kteří by chtěli přejít na lepší práci.

Země s nejnižší hodnotou indexu (nejlépe hodnocené):
Aktuální hodnota indexu 2018Odhad indexu na rok 2019
PořadíZeměPořadíZemě
1.Thajsko1.Thajsko
2.Singapur2.Švýcarsko
3.Japonsko3. - 4.Japonsko
4.Švýcarsko3. - 4.Singapur
5.Dánsko5.Tchaj-wan
6.Malajsie6.Malajsie
7.Izrael7.Česká republika
8. - 9.Tchaj-wan8.Hongkong
8. - 9.Island9. - 10.Izrael
10.Ekvádor9. - 10.Jižní Korea

Ekonomové v odhadu na letošní rok očekávají, že v téměř polovině ze sledovaných zemí se inflace sníží. To je opačný trend než loni. U většiny zemí by také měla letos klesnout míra nezaměstnanosti.

Reklama

Související články

Maduro couvl. Pomoci se nebrání

Venezuelský prezident Nicolás Maduro ve středu při schůzce s představiteli Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) souhlasil s přijetím zahraniční...

Výběr článků

Načítám