Hlavní obsah

Venezuelu těžce zasáhly americké sankce. Ropu vozí do Indie a Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po uvalení amerických sankcí Venezuela přišla o klíčový trh s ropou. Největšími odběrateli černého zlata jsou nyní Indie a Čína, ty ale výpadek příjmů zdaleka nenahradí, upozornil server BBC. USA se snaží vyvolat hospodářský tlak a donutit odstoupit prezidenta Nicoláse Madura.

Foto: Henry Romero, Reuters

Článek

Ropa je zdaleka největším vývozním artiklem Venezuely. Největšími zákazníky byly tradičně USA následované Indií a Čínou.

Spojené státy v lednu zavedly sankce proti státní venezuelské ropné firmě PDVSA. Opatření sice přímo nezakazuje vývoz ropy do USA, americké firmy ale musí platit na zvláštní účet, na který PDVSA nemá přístup. Objem vývozu ropy do USA se tak proti konci roku snížil skoro na desetinu.

Venezuelská ropa je těžká, s velkým obsahem síry. Vytěžená ropa je velmi hustá a pro její zředění, aby mohla téct potrubími, se do ní míchají chemické přísady, které doposud nakupovala také v USA. Sankce zakázaly americkým firmám tyto látky dodávat, podle zdrojů BBC ale přispěchala na pomoc ruská Rosněft.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Demonstranti házejí kameny na venezuelské gardisty na hranicích s Brazílií

Vývoz ropy do Asie znamená větší náklad na přepravu. Je tu i další problém – venezuelské přístavy nemají dostatek vybavení pro nakládku obřích tankerů cestujících na dlouhé vzdálenosti. Indie a Čína kupují od Venezuely ropu levně „kvůli problémům s kvalitou a konkurenci arabských zemí,“ řekla Paola Rodriguezová, analytička Rystad Energy.

Venezuela má největší zásoby ropy na světě, těžba ale od zvolení Madura po smrti jeho předchůdce Huga Cháveze v roce 2013 stále klesá. Zemi trápí hyperinflace a nedostatek základních potravin, hygienických potřeb a léků.

Autoritářská vláda Madura o víkendu uzavřela hranice a nevpustila do země humanitární pomoc. Při střetech s vojáky zemřelo několik lidí, stovky vojáků dezertovaly do Kolumbie a Brazílie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hořící kamion na hranici Venezuely s KolumbiíVideo: Reuters

Armádu se v posledním měsíci intenzivně snaží dostat na svou stranu opozice, jejíž lídr a šéf parlamentu Juan Guaidó se 23. ledna prohlásil prozatímním prezidentem s cílem svrhnout Madura a uspořádat svobodné volby. Guaidóa uznaly za hlavu Venezuely USA i další americké země, posléze se přidaly i státy evropské včetně Česka. Na Madurově straně stojí Rusko, Čína, Nikaragua, Kuba či Turecko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám