Hlavní obsah

Miliardáře Vítka vyšetřují i Švýcaři. Zaměřili se na jeho lyžařský resort

Novinky, tov

Švýcarské úřady vyšetřují několik finančních transakcí, kterými čtvrtý nejbohatší Čech Radovan Vítek financoval svůj lyžařský resort. Informovala o tom agentura Bloomberg. Prověřování podle ní souvisí s žalobou v USA, kde investoři žádají odškodné až 70 miliard.

Foto: Profimedia.cz

Crans Montana, Valais, Švýcarsko

Článek

Vyšetřování ve Švýcarsku se týká vlekařské společnosti Crans-Montana Aminona (CMA), konkrétně transakce z roku 2016, kdy mělo údajně dojít k podezřelému navyšování kapitálu. Vyšetřování pro Bloomberg potvrdil státní zástupce kantonu Valais Nicolas Dubuis, nechtěl ale uvádět žádné podrobnosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel Radovan Vítek

Transakce byla zmíněná na dvou stránkách žaloby, kterou na Vítka a jeho firmu CPI minulý týden podal fond Kingstown Capital Management a firma Investhold bývalého manažera Mostecké uhelné Marka Čmejly. Obchodní partnery prý připravil o peníze podvodem, požadují po něm až tři miliardy dolarů (70 miliard korun). CPI veškerá podezření odmítá jako falešná a nepodložená.

Transakce kolem CMA jsou podle agentury v centru složitých vztahů města Crans-Montana, které provozovalo lanovky na přilehlé ledovce od roku 1911 a kde Vítek v roce 2015 koupil ve vlekařské firmě kontrolní podíl. Samospráva prý měla o financování pochyby, ale nechtěla je nahlásit úřadům, aby nepoškodila turistický ruch, tvrdí se v textu žaloby podané k soudu v New Yorku.

Důkazem nesnadných vztahů ve Švýcarsku byl i incident z roku 2018, kdy Vítek dočasně zastavil své vleky kvůli sporům se samosprávou o příspěvky na provoz.

Reklama

Související témata:

Související články

Vítkova CPI vydala dluhopisy za osm miliard

Realitní skupina CPI Property Group podnikatele Radovana Vítka vydala na burze v Dublinu dluhopisy za 350 milionů amerických dolarů (osm miliard korun)....

Výběr článků

Načítám