Hlavní obsah

Lékárnám chybějí důležité léky. Pomoci má změna zákona

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi mají problém sehnat v lékárnách některé životně důležité léky. Za výpadky často stojí problémy výrobce, ale i další příčiny kolem distribuce nebo administrativy. Problém je tak vážný, že ho ministerstvo zdravotnictví navrhlo řešit úpravou zákona o léčivech.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

K sehnání aktuálně není například lék na deprese Elontril, který nahrazuje přípravek Wellbutrin, jenž se přestal dovážet. Jedná se o specifický lék, jenž pacient nemůže v případě výpadku nahradit jiným produktem. [celá zpráva]

V předchozích měsících byl stejný problém s lékem na srdce Digoxin, oblíbenou mastí Framykoin nebo u jiného antidepresiva Xanax. Když se dodávky podaří obnovit, objeví se problém u jiných přípravků.

„Není týden, co bychom neřešili případy, kdy pacienti nemohou sehnat svůj lék,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Aktuální problémy s výpadky má podle něj řešit několik opatření v rámci novely zákona o léčivech.

Objednávky přímo u výrobce

Jedno z opatření má řešit nedostupnost léků v některých regionálních lékárnách, pokud je jinde na trhu k dispozici a lékárna není schopna lék objednat skrze standardní distribuční kanály.

Lékárna by si nově mohla přípravek objednat nouzově přímo od výrobce, ten jej pak musí do dvou dnů dodat, jinak mu bude hrozit vysoká pokuta. Výrobci pro tyto účely zřídí a budou nepřetržitě provozovat elektronický automatizovaný informační systém pro objednávání předepsaných léčivých přípravků. Resort se inspiroval na sousedním Slovensku, kde se tento systém osvědčil.

Je nepřijatelné, aby docházelo k vývozu léků za účelem zisku na úkor českých pacientů, kterým pak tyto léky chybějí
ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Další opatření počítá s tím, že v případě výpadku důležitých a nenahraditelných léků by měl stát možnost dovézt ze zahraničí přípravky, které nesplňují některé formální náležitosti.

Administrativní úlevy

Již dnes stát řadu nástrojů využívá, jako například dovoz cizojazyčné šarže či neregistrovaného léčivého přípravku. Novela tyto možnosti rozšiřuje o používání léčivých přípravků se závadou administrativní povahy, která nemá vliv na kvalitu a bezpečnost léčivého přípravku. Například v souvislosti s brexitem umožní dovoz léčivých přípravků z Velké Británie v době, když již nebude součástí EU, a tím výrobní místa pozbydou příslušné certifikáty.

Třetí opatření má zabránit nekoordinovanému vývozu léčivých přípravků, které jsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění a vydávané na recept, mimo území ČR.

„Je pro nás nepřijatelné, aby docházelo k vývozu léků za účelem zisku na úkor českých pacientů, kterým pak tyto léky chybějí,“ dodal Vojtěch.

Čtvrté opatření je zaměřené na finanční dostupnost léčiv a míří na případy, kdy došlo k výpadku léku a jeho náhrada nemá úhradu z veřejného zdravotního pojištění. Novela tak umožňuje, aby v těchto situacích Státní ústav pro kontrolu léčiv ve zkráceném řízení dočasným mimořádným opatřením stanovil nebo zvýšil maximální cenu a úhradu léku z veřejného zdravotního pojištění.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO)

Česká lékárnická komora na začátku roku upozornila, že pojišťovny nechtěly lékárnám proplácet výrobu náhrady masti Framykoin. U té byl příčinou výpadku přesun výroby firmy Zentiva na novou linku, dodávky obnovila začátkem tohoto měsíce.

Komora v této souvislosti také připomněla, že zatímco v Česku byly některé léky nedostupné kvůli výrobním problémům, stejné přípravky šly ve stejnou dobu sehnat na Slovensku či v Rakousku. Zde ale mohl sehrát roli i fakt, jaké drží výrobci, distributoři či lékárny zásoby.

Novela zákona o léčivech z dílny ministerstva zdravotnictví je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. Pokud ji politici podpoří, mohla by začít platit v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám