Hlavní obsah

Bývalý šéf Volkswagenu Winterkorn čelí obžalobě z podvodu kvůli emisím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zastupitelství v německém Braunschweigu obžalovalo bývalého šéfa koncernu Volkswagen Martina Winterkorna z podvodu. Informovalo o tom v tiskové zprávě. Volkswagen léta u svých aut manipuloval měření emisí.

Foto: archiv Pravo, Právo

Bývalý generální ředitel Volkswagenu Martin Winterkorn (vlevo) a předseda dozorčí rady koncernu VW Ferdinand Piëch na archivním snímku

Článek

Jedenasedmdesátiletý Winterkorn dosud jakoukoli zodpovědnost za podvody odmítal. Za těžký případ podvodu mu nyní hrozí šest měsíců až deset let odnětí svobody.

Spolu s Winterkornem státní zástupci obžalovali i čtyři další manažery, jejichž identitu ale zatím nezveřejnili. Všichni se podle prokuratury provinili těžkým případem podvodu a také porušením zákona o nekalé soutěži. Někteří se navíc budou muset zodpovídat ze zpronevěry, krácení daní nebo falšování dokumentů.

„Obžalovaní jednali ve snaze zajistit firmě co nejvyšší prodejní čísla s co nejvyšším ziskem," konstatuje v tiskové zprávě státní zastupitelství, podle něhož s tímto cílem koncern prodal i miliony dieselových aut značek VW, Škoda, Audi a Seat s nelegálně upraveným softwarem, díky němuž vozy při emisních testech produkovaly výrazně méně škodlivin než ve skutečném provozu.

To, že automobilky při měření emisí manipulují, se přitom podle obžaloby Volkswagen i za přispění zmíněné pětice snažil cíleně zamlčet.

O přijetí obžaloby, jež se vztahuje na trestné činy z období mezi listopadem 2006 a zářím 2015, nyní musí rozhodnout zemský soud v Braunschweigu, který ji obdržel v pátek.

Kvůli emisnímu skandálu už loni německá prokuratura Volkswagenu vyměřila pokutu ve výši jedné miliardy eur (téměř 26 miliard Kč). Volkswagen tehdy uvedl, že pokutu přijímá, a přiznává se tak ke své zodpovědnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám