Hlavní obsah

Skotští producenti whisky se bojí brexitu. Nelze plánovat, stěžují si

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skotští producenti whisky se obávají vážného dopadu blížícího se brexitu na jejich byznys. Problém by pro ně znamenalo přijetí nepříliš výhodné dohody s EU či neřízený brexit bez dohody, upozornila agentura Reuters.

Skotští producenti whisky se obávají brexituVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Evropská unie je klíčovým trhem skotských výrobců, loni měla na vývozu jejich whisky EU podíl 39 procent. Hrozící uvalení cel po brexitu by zdražilo lihovinu a pomohlo tak konkurenci.

„Je to riziko. Snažíme se co nejlépe připravit a plánovat, ale když neznáte fakta, tak to pořádně nejde,“ řekl Iain Stirling, šéf Arbikie Highland Estate.

Firma s dlouhou rodinnou tradicí začala vedle tradiční sladové „single malt” před sto lety pálit první skotskou rye (žitnou) whisky, která má kořeny v USA. Dnes vyrábí navíc i vodku a gin, které také zčásti vyváží do EU.

„Rozhodně mohu říci, že to teď máme těžké. Komplikací je i to, že se všechno řeší tak na poslední chvíli,“ řekla Reuters šéfka Asociace skotských výrobců whisky (SWA) Karen Bettsová. Asociace po vládě žádá lepší dohodu s EU, nulová cla na vývoz do Evropské unie a vyjednání lepších obchodních dohod s dalšími trhy.

I přesto SWA ale podporovala původní dohodu premiérky Theresy Mayové o vystoupení z EU, protože dávala jistotu ohledně cel a pohybu zboží a 21měsíční přechodné období. V případě neřízeného brexitu se obávají byrokratického chaosu ohledně celních formalit a problémů s dopravou na hranicích.

Nejisté datum

Dohodu s EU britský parlament opakovaně neschválil. Brexit měl původně nastat 29. března, nyní platí odklad do 12. dubna. Británie bude zřejmě usilovat o další odklad, ten ale musí jednomyslně schválit všech 27 zemí Unie.

Zatímco celá Británie si v roce 2016 v referendu odhlasovala těsnou většinou odchod z EU, ve Skotsku bylo 62 procent hlasujících proti. Whisky není jediný důvod. Celkový vývoz Skotska do EU činí ročně skoro 15 miliard liber (452 miliard korun).

Anketa

Jakou variantu brexitu považujete nyní za nejlepší?
Co nejdřívější odchod Británie bez ohledu na dohodu s EU
41,8 %
Odklad brexitu kvůli vyjednání dohody, ale ne za termín eurovoleb
1,1 %
Dlouhodobý odklad brexitu a účast Britů v eurovolbách
1,2 %
Zrušení brexitu
55,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2180 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Čeští pivovarníci se obávají brexitu

Brexit bez dohody a uvalení cel na dovoz do Velké Británie může dopadnout na výsledky hospodaření českých pivovarů. Jde o jeden z klíčových trhů, uvedla...

Výběr článků

Načítám