Hlavní obsah

Philip Morris v ČR a SR vydělal 3,8 miliardy, investorům vyplatí 1600 korun na akcii

• Aktualizováno
Novinky, bož

Tabákový koncern Philip Morris ČR, který působí v Česku a na Slovensku, v loňském roce zvýšil čistý zisk o 10,1 procenta na 3,836 miliardy korun. Firma to uvedla ve výroční zprávě, kterou zveřejnila v úterý. Philip Morris chce vyplatit dividendu 1600 korun před zdaněním. V minulém roce akcionáři dostali 1080 korun na akcii.

Foto: Profimedia.cz

Philip Morris ČR vyplatí na dividendách 1600 korun na akcii.

Článek

Akcie Philip Morris jsou veřejně obchodované na pražské burze. V pondělí si připsaly 2,76 procenta a prodávaly se za 14 900 korun. Po otevření burzy v úterý v devět hodin akcie poskočily o další čtyři procenta na 15 500 korun.

Tržby společnosti bez spotřební daně a daně z přidané hodnoty (DPH) vzrostly o 15,4 procenta na 14,08 miliardy korun. Zisk na akcii meziročně vzrostl z 1269 na 1397 korun.

Odbyt v Česku klesl o 2,7 procenta, zatímco na Slovensku o 3,7 procenta stoupl.

Společnost se v poslední době zaměřuje mimo jiné na inovace spojené s vytlačováním klasických cigaret z veřejného prostoru. Šéf Philip Morris ČR Árpád Könye uvedl, že se firma hlásí ke globální vizi „nabídnout dospělým kuřákům, kteří by jinak pokračovali v kouření, lepší alternativu k cigaretám“.

Könye již dříve v rozhovoru pro Novinky uvedl, že tradiční cigarety postupně nahradí modernější varianty, u kterých nedochází ke spalování tabáku. Na zařízení IQOS, které využívá uvolňování nikotinu skrze zahřívaný tabák, podle něj v tuzemsku za necelý rok od jeho uvedení na trh přešlo sto tisíc kuřáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám