Hlavní obsah

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zdražily o další haléře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku za uplynulý týden znovu zdražily, tentokrát o haléře. Cena benzínu Natural 95 stoupla o šest haléřů na 30,75 koruny za litr a nafta je od minulé středy dražší o čtyři haléře, řidiči ji nyní v průměru tankují za 31,47 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva zdražují od poloviny února, předtím čtvrt roku vytrvale zlevňovala.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 20. březnu.

Článek

Nejdražší pohonné hmoty jsou v Praze a na Vysočině. V metropoli vyjde litr benzínu na průměrných 31,51 koruny a litr nafty na 32,14 koruny. Na Vysočině je natural o haléř dražší, naopak diesel o haléř levnější.

Přes 31 korun platí řidiči za benzín ještě ve Středočeském, Plzeňském, Jihomoravském a Olomouckém kraji, nafta v žádném jiném regionu více než 32 korun nestojí.

Naopak nejlevnější je benzín v Ústeckém kraji, kde za něj řidiči v průměru zaplatí 30,18 koruny za litr. Nejnižší cenu nafty opět vykazuje Jihočeský kraj, a to průměrných 31,01 koruny za litr.

Ceny ropy ve středu stouply na nejvyšší úroveň za čtyři měsíce. Podpořila je především zpráva o snížení zásob ropy a ropných produktů ve Spojených státech. Růst cen ale brzdily obavy z vývoje světové ekonomiky a také z obchodního napětí mezi USA a Čínou.

Ropa ve středu zdražovala

Cena americké lehké ropy WTI krátce po 17:00 SEČ přidávala 1,47 procenta na 59,90 dolaru za barel, zatímco severomořská ropa Brent zdražila o 1,2 procenta na 68,50 dolaru za barel.

„Nelze však očekávat jakkoli dramatičtější nárůst cen ropy. Jestliže se zmíněná ropa Brent prodává nyní za 68,50 dolaru za barel, je obtížné si představit, že by v dohledné době překonala cenovou úroveň 75 dolarů za barel,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

„Nedostane se tedy ani na dohled svého loňského, mnohaletého maxima, tedy nad úroveň 86 dolarů za barel. Americké ropné zásoby jsou i přes svůj zmíněný pokles stále nad úrovní svého pětiletého průměru,“ dodal.

Spojené státy navyšují těžbu vlastní, břidličné ropy, čímž podle Kovandy do značné míry vyvažují popsané omezování nabídky suroviny kvůli sankcím a krokům kartelu OPEC.

„To je dobrá zpráva pro české řidiče. Pohonné hmoty sice budou dále zdražovat, ale jen mírně. V příštím týdnu pohonné hmoty v Česku zdraží opět v rozsahu od pěti do deseti haléřů,“ uzavřel Kovanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám