Hlavní obsah

Stavebnictví na začátku roku pokleslo. Kvůli počasí

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební produkce v lednu meziročně klesla o 13,2 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o půl procenta stavebních povolení méně a jejich orientační hodnota vzrostla o 17,3 procenta. Důvodem propadu je srovnání s loňským lednem, který byl mimořádně teplý.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Stavební výroba

Článek

„Meziroční pokles stavební produkce o 13,2 procenta nepřekvapil,“ uvedla Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

„Za tímto poklesem stála vysoká srovnávací základna z loňského roku, kdy mimořádně příznivé klimatické podmínky umožnily stavbařům provádět veškeré stavební práce bez omezení. Meziměsíčně po očištění od vlivu sezónnosti stavební produkce vzrostla o 2,9 procenta,“ dodala.

Stavební úřady v lednu vydaly 6078 stavebních povolení, jejichž orientační hodnota dosáhla 30,8 miliardy korun. Zahájena byla stavba 2797 bytů, což je o 15,3 procenta více. Počet dokončených bytů činil 2753, což je nárůst o 28,2 procenta.

Příhodné počasí se neopakovalo

„Loňský leden byl velmi teplý, takže řada stavebních prací mohla začít dříve, zatímco v letošním roce stavitelé takové štěstí neměli,“ připomněla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

„Kromě špatného počasí stavební sektor bojuje i s nedostatkem pracovních sil. To je možné řešit i najímáním pracovníků ze zahraničí. Podle průzkumu společnosti CEEC si v závěrečném čtvrtletí loňského roku podala žádost o zahraniční pracovníky s vízem třetina ředitelů stavebních společností,“ uvedla.

„Problém ovšem je, že získání takového pracovníka trvá až šest měsíců, což firmám komplikuje plánování zakázek. Zjednodušení legislativy na tomto poli by tak mohlo stavebním firmám značně zjednodušit život,“ uzavřela Steckerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám