Hlavní obsah

Zatímco Babiš odjel za Trumpem, v Praze jednal o jádru ruský ministr se Zemanem

Novinky, tov

Ruský ministr průmyslu Denis Manturov jednal tento týden v Praze s prezidentem Milošem Zemanem a ministryní průmyslu Martou Novákovou. Mluvilo se i o ruské účasti na dostavbě jaderných bloků. Návštěva ruské delegace se shodou okolností trefila do termínu, kdy premiér Andrej Babiš odletěl na setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. I v Bílém domě by se mělo o jádru mluvit.

Foto: MPO

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková a ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov podepsali protokol o další spolupráci.

Článek

Zeman s ruským ministrem průmyslu ve středu podle agentury TASS mluvil o ruské účasti na modernizaci jaderných elektráren Temelín a Dukovany či na projektu plavebního kanálu Dunaj–Odra–Labe.

Ministryně průmyslu a obchodu Nováková s Manturovem podepsala protokol o spolupráci, mimo jiné i v oblasti energetiky.

Setkání poznamenala ostrá ruská výtka na adresu českých úřadů, které nevpustily do země jednoho ze členů Manturovovy delegace, neboť byl na seznamu nežádoucích osob.

Jaderná zakázka za stovky miliard

Premiér Babiš už v té době byl na oficiální návštěvě v USA, jejímž vrcholem je čtvrteční jednání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Babiš sice podle agentury ČTK nechtěl svou návštěvu spojovat se zájmem americké společnosti Westinghouse podílet se na výstavbě nových jaderných bloků v Česku a zdůrazňoval jiná témata, odborníci ale předpokládají, že jaderné téma zmíní Trump. Stavba nového jaderného bloku v Česku je totiž zakázka za stovky miliard korun.

Podle dřívějších informací se o stavbu bloku zajímá šest firem: americký Westinghouse, ruský Rosatom, francouzská EDF, jihokorejská společnost KHNP, čínská firma China General Nuclear Power a společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea.

Ministryni Novákovou s sebou Babiš na cestu do USA nevzal, místo ní je v jeho delegaci šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám