Hlavní obsah

Po směnárnách i obchody. Praha vypoví nájem desítkám provozoven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský magistrát vypoví několika desítkám nájemců nebytových prostor v centru Prahy nájemní smlouvy. Výpovědi se budou týkat prostor patřících hlavnímu městu. Na pronájem vyklizených prostor následně vypíše výběrová řízení. Novinářům to ve středu řekl radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

Foto: Profimedia.cz

Výpověď se týká obchodů s různým zbožím, směnárny mezi nimi nejsou.

Článek

Výpověď se týká obchodů s různým zbožím, směnárny mezi nimi nejsou. Praha již v uplynulých týdnech vypověděla z nájmu několik problematických směnáren a obchodů.

„Máme připraven seznam třiceti čtyřiceti smluv v samotném centru města. Jedná se o balík různých provozoven. Zároveň se budeme zaměřovat i na další městské části, tedy jiné, než je Praha 1, na kterou jsme se zaměřovali v první fázi,“ řekl Chabr. Úředníci dokončují znění podmínek nového výběrového řízení. Hotovy budou do konce března.

Řízení bude mít dvě kola

Řízení budou dvoukolová. V prvním kole bude rozhodovat typ provozovny, kterou chce v prostorách budoucí nájemce zřídit, a její přínos městu a Pražanům. Ve druhém kole soutěže pak bude rozhodujícím kritériem výše nabízeného nájmu.

Město tím chce podle Chabra dosáhnout toho, aby se do městských prostor nenastěhovaly problematické provozovny. „Je jasné, že z centra nezmizí, v soukromých domech je nemůže nikdo zakázat, ale město by mělo jít příkladem,“ uvedl.

Podoba výběrového řízení ve zbytku Prahy bude v každé části města odlišná. „V některých lokalitách bude rozhodovat pouze nabízená výše nájmu,“ řekl radní.

Nájmy se vypověděly už směnárnám

Magistrát letos již vypověděl smlouvy pěti směnárnám, kterým pronajímal městské prostory v historickém centru metropole. Důvodem jsou mimo jiné nízké nájmy.

Některé směnárny měly špatnou pověst, když nabízely zejména cizincům nevýhodné kurzy. Výpovědi dostaly v ulicích Panská, Na Můstku, Rytířská a na Václavském náměstí.

Média v minulosti upozornila, že některé směnárny nabízejí zejména turistům peníze v nevýhodném kurzu. Případně formulují podmínky transakce tak, že jsou pro zákazníky matoucí. Na Staroměstském náměstí naproti Staroměstské radnici tak již skončila směnárna, která nabízela za jedno euro 15 korun, což je zhruba o desetikorunu méně, než je obvyklý kurz.

Zákonodárci loni schválili novelu, která má klienty směnáren chránit tím, že budou moci odstoupit od smlouvy do tří hodin od směny peněz. V platnost vstoupí od 1. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám