Hlavní obsah

Čínský server sestavil žebříček největších boháčů, Kellner je v první stovce

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejbohatší člověk na světě je i nadále majitel Amazonu Jeff Bezos a nejbohatší Čech Petr Kellner je v první stovce. Vyplývá to z letošního žebříčku čínského serveru Hurun Report. Jmění světových dolarových miliardářů v loňském roce v důsledku kolísání akciových trhů kleslo o 9,6 bilionu dolarů (216 bilionů korun).

Foto: koláž Novinky.cz s ČTK/AP a Právo

Nejbohatší člověk planety Jeff Bezos (vlevo) a nejbohatší Čech Petr Kellner.

Článek

Jmění majitele skupiny PPF Petra Kellnera podle čínského žebříčku ve srovnání s loňským rokem vzrostlo o 17 procent na 14 miliard dolarů (zhruba 315 miliard korun). Umístil se na dělené 88. až 99. pozici.

Jmění Jeffa Bezose Hurun odhaduje na 147 miliard dolarů (3,3 bilionu korun). Na druhém místě žebříčku se umístil majitel Microsoftu Bill Gates s 96 miliardami a na třetím legendární investor z Omahy Warren Buffett s 88 miliardami.

Nejbohatším Číňanem zůstává zakladatel Alibaby Jack Ma s 39 miliardami dolarů. Jediný zástupce Asie v první desítce je indický ropný magnát Mukeš Ambani, jehož jmění Hurun odhaduje na 54 miliard dolarů.

Podle žebříčku je momentálně na celém světě 2470 dolarových miliardářů, což je o 224 méně než loni. Jejich jmění kleslo o 9,6 bilionu dolarů v důsledku loňských výrazných ztrát na akciových trzích.

Nejvíce dolarových miliardářů žije v čínském Pekingu, a sice 103. Následuje New York s 92 a Hongkong s 69 miliardáři. K poslednímu lednu se Čína mohla chlubit celkem 658 dolarovými miliardáři, což je nejvyšší počet na světě.

Podle agentury Bloomberg je Bezos dokonce nejbohatším člověkem v moderní historii před Gatesem a Buffettem. Kellner je 111. nejbohatší v moderní historii a 483. nejbohatší člověk je český premiér Andrej Babiš (ANO).

Žebříček nejbohatších lidí světa pravidelně sestavuje i americký Forbes. I v čele jeho žebříčku stojí Bezos a pravidelně se v něm umisťuje Petr Kellner.

Reklama

Výběr článků

Načítám