Hlavní obsah

Taxíky nebudou muset mít taxametry, schválila vláda

Vozidla taxislužeb zřejmě nebudou muset mít taxametry. Novelu zákona o silniční dopravě ve středu schválila vláda. Předloha nyní poputuje do Sněmovny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Vláda schválila nová pravidla pro taxislužby,“ uvedl Úřad vlády. Taxíky by nově nemusely mít taxametry či střešní svítilnu. Řidiči by nemuseli dělat zkoušky z místopisu.

Stát chce změnou zákona umožnit větší využití moderních technologií v taxislužbě a zároveň vyrovnat podmínky pro klasické taxislužby a alternativní přepravce. Místo taxametrů bude možné využívat mobilní aplikace, které už nyní používají řidiči společností Uber nebo Taxify.

„Ty podmínky, které byly příliš tvrdé, vypadávají. Chceme, aby obě skupiny měly co nejrozumnější podmínky. Výsledkem je, že budou cenově dostupnější taxislužby,“ prohlásil ministr dopravy Dan Ťok.

Sdružení českých taxikářů se návrh nelíbí. Podle něj nebyly při sestavování novely zapracovány jejich připomínky a návrh vyvolá chaos.

Změny se dotknou desetitisíců řidičů. Jen v Praze podle odhadů působí přes osm tisíc taxikářů, další skoro tři tisíce šoférů jezdí pro alternativní přepravce na mobilních platformách.

Další novinkou je částečné zrušení povinné střešní svítilny na vozidle. Místo ní budou muset nově být všechna vozidla provozující taxislužbu označena evidenční nálepkou vydanou místním dopravním úřadem za zhruba 500 korun. Platilo by to ale pouze pro taxikáře, jejichž služby si zákazníci budou objednávat předem. Střešní svítilnu tak budou mít nadále vozy taxi, které si lidé objednávají přímo na ulici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám