Hlavní obsah

Polského hovězího nakaženého salmonelou snědli Češi 110 kilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Veškeré nezpracované hovězí maso z Polska ze 700kilogramové zásilky, kde byla zjištěna přítomnost salmonel, se již dohledalo. V pátek to řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Snědlo se ho kolem 110 kg.

Foto: SVS, ČTK

Závadné polské maso s bakteriemi salmonely. Maso veterináři znehodnotili modrou barvou.

Článek

Poslední dohledanou byla část zásilky z Makra, která podle mluvčího byla odeslána pouze v dokumentech, reálně zůstala ve skladu ve středních Čechách.

V Česku ve čtvrtek začala platit mimořádná veterinární opatření pro dovoz polského hovězího masa. Příjemci ho musí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely a žádnou zásilku nesmějí uvést na trh dříve, než dostanou vyhovující výsledky. Za porušení hrozí pokuta až dva miliony korun.

Provoz Státních veterinárních ústavů podle Vorlíčka testy neparalyzují, stále se tak provádějí i na drůbeží maso z Brazílie, které také před otestováním nesmí na český trh. Testy se dělají na poddruh bakterie Salmonella enterica subspecies enterica, což je jediný známý poddruh, který je patogenní pro člověka.

Na aféru zareagovali někteří tuzemští obchodníci. Řetězec Makro přestal odebírat hovězí maso z Polska. Firma Animalco z holdingu Agrofert, která kontaminované maso dovezla, přerušila spolupráci se svým polským dodavatelem a čeká na výsledky kontrolních testů. Nevylučuje přitom, že spolupráci s polským partnerem ukončí. Podle polského ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského se problémy s polským jídlem zveličují.

Mimořádné kontroly polského hovězího v pátek zavedlo i Slovensko. Každá zásilka musí projít laboratorními testy, až poté může být uvolněna pro slovenský trh.

Reklama

Související články

Na Moravě se snědlo 22 kilo nakaženého masa

V Brně a Pohořelicích se ke spotřebitelům dostalo 22 kilogramů masa s bakterií salmonella enteritidis. Celkem 207 kilogramů odběratelé vrátili. Po tepelné...

Výběr článků

Načítám