Hlavní obsah

Finanční ředitelství zrušilo tendr na Moje daně. Po výzvě Huawei

Novinky, tov

Generální finanční ředitelství (GFŘ) v úterý zrušilo zadávací řízení veřejné zakázky na zpracování portálu Moje daně. Ke zrušení tendru na zakázku za zhruba půl miliardy korun v lednu vyzvala čínská firma Huawei, poté co ji vyřadilo po varování ze strany Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Foto: Jason Lee, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Firma Huawei se proti vyloučení z veřejné zakázky na Moje daně ohradila v prohlášení na konci ledna. Označila je za „projev diskriminace založený na nepodložených obviněních ze strany NÚKIB“.

„Budeme požadovat zrušení této veřejné zakázky a její úpravy v souladu se zákony ČR,“ uvedla firma s tím, že pokud k tomu nedojde, Huawei zváží všechny své další možnosti.

„Varování NÚKIB je ze zákona pro Finanční správu závazné, jsme tedy povinni se jím řídit. Musíme zajistit, aby výběrové řízení na portál Moje daně bylo plně transparentní a s jasně nastavenými podmínkami,“ uvedla generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Nově vypsaná soutěž podle Finanční správy neponese rizika soudních průtahů a zároveň zajistí ochranu systému v souladu s pokyny úřadu pro kybernetickou bezpečnost.

„Finanční správa musela dle zákona varování NÚKIB zohlednit, což vedlo k podstatné změně podmínek v zadávací dokumentaci k veřejné zakázce. Po důkladné analýze a vzhledem k nejistotě dalšího procesního a právního vývoje situace se GFŘ rozhodlo v zadávacím řízení nepokračovat,“ uvedlo ředitelství v tiskové zprávě.

Daně z domova

Portál Moje Daně má přinést zjednodušení daňového přiznání pro občany a podnikatele a možnost podat daňové přiznání z domova, Finanční správa systém přirovnává k elektronickému bankovnictví.

Před výrobky čínských firem Huawei a ZTE varoval NÚKIB loni v prosinci, podle něj představují bezpečnostní riziko. Huawei označuje obavy za nepodložené, hrozí soudy a arbitrážemi.

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejím uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury - stávající i nově budované - znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potencionální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je na místě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám