Hlavní obsah

Za drahá mobilní data si mohou Češi sami, zjistila ministryně Nováková

Novinky, bož, mif

Za vysokými cenami mobilních dat v Česku stojí podle ministryně průmyslu Marty Novákové (za ANO) skutečnost, že o ně Češi neprojevují dostatečný zájem. Nováková to řekla v České televizi. Kdyby si zákazníci kupovali více dat, byla by podle ministryně data v Česku levnější.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl ministryni průmyslu Martu Novákovou do úřadu. Archivní foto.

Článek

Češi se podle Novákové raději připojují přes veřejné wifi připojení a o drahá data neprojevují dostatečný zájem. A v tom je prý problém.

„Když budete prostě někomu pořád dokola opakovat: ,máme drahá data, máme drahá data´, tak co uděláte, tak vezmete mobil, tak se nepřipojíte na internet přes data, ale budete hledat volnou wifinu,” nechala se slyšet ministryně v pořadu České televize 168 hodin.

„A tady jsme u toho. Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější,“ dodala Nováková.

Češi si dlouhodobě stěžují, že jsou v tuzemsku příliš drahé mobilní služby včetně dat. Byla to jedna z věcí, které vedly k odchodu někdejšího ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD).

Premiér sliboval zlepšení situace

Premiér Babiš dlouhodobě slibuje, že nižší ceny mobilních služeb zařídí.

„ÚOHS a ČTÚ musí vytvořit takové konkurenční prostředí, aby to vedlo ke snížení cen, včetně ceny mobilních dat, a ke zlepšování postavení zákazníků,” napsal například současný premiér před dvěma lety.

„Už to měl řešit kolega (bývalý ministr průmyslu a obchodu za ČSSD - pozn. redakce) Jan Mládek dávno,” řekl tehdy také v televizi Prima.

Od té doby měl Babiš v čele resortu své lidi. Nejprve Tomáše Hünera a nyní Martu Novákovou.

Zbytku Evropy můžeme jen závidět

I když má podle operátorů řada uživatelů v tuzemsku sjednané individuální slevy, a tedy mobilní služby jsou pro ně levnější, tarifním cenám například z Polska se přesto ty místní nepřibližují ani vzdáleně, i když u našich severních sousedů působí stejní operátoři jako v tuzemsku.

U polského T-Mobilu tak je možné koupit tarif s neomezenými daty za 50 zlotých, tedy asi 300 korun měsíčně. V Česku přitom ceník T-Mobilu začíná na 499 Kč, a to lidé dostanou pouze 0,5 GB. Za datový limit 4GB musí případní zájemci zaplatit 799 Kč, dvojnásobná porce dat vyjde na 999 Kč.

Srovnávat s cenami v Polsku se nemůže ani O2, byť minulý týden představilo nové tarify. U nich získají lidé 3 GB dat za 749 Kč, respektive 6 GB za 849 Kč. [celá zpráva]

Ještě dramatičtější rozdíly jsou dál od českých hranic. Jak mohou být tarify levné, dokazuje italský operátor Iliad. Ten loni nabídl tarif s neomezeným voláním, SMS zprávami a 30GB porcí dat za pouhých šest eur. Tedy v přepočtu za necelých 160 Kč. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám