Hlavní obsah

Ceny pohonných hmot v Česku klesají 14 týdnů v řadě

Novinky, ČTK, bož

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne znovu klesly. Litr benzínu Natural 95 zlevnil o 11 haléřů na průměrných 30,44 koruny, litr nafty pak o pět haléřů na 30,94 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Ceny pohonných hmot v Česku klesají 14 týdnů v řadě.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 13. únoru

Článek

Před rokem byla průměrná cena benzínu vyšší, činila 30,91 koruny za litr. Litr nafty nicméně pumpy prodávaly loni 13. února výrazně levněji, a to v průměru za 30,03 koruny.

Nejvyšší ceny zůstávají i nadále v Praze. Za litr nafty tam řidiči zaplatí v průměru 31,89 koruny, což je o 22 haléřů méně než před týdnem. Za litr benzínu pak 31,58 koruny, což představuje mezitýdenní zlevnění o 13 haléřů.

K tématu pohonné hmoty čtěte také:
Koncern OMV loni zdvojnásobil zisk na 50 miliard korun

Průměrná cena naturalu se přes 31 korun za litr dostala už jen na Vysočině, naopak v Jihočeském, Královéhradeckém, Pardubickém, Ústeckém a Zlínském kraji se za litr naturalu platí v průměru pod 30 korun.

Nejlevnější benzín je v Ústeckém kraji, kde jej čerpací stanice nabízí za průměrných 29,91 korun za litr. Ještě před týdnem stál o devět haléřů více, rovných 30 korun. Litr nafty stojí nejméně v Jihočeském kraji, a to průměrně 30,37 koruny. To je rovněž o devět haléřů méně než před týdnem.

Ropa ve středu zdražovala

Severomořská ropa Brent ve středu kolem 18:00 SEČ zdražovala o zhruba 2,2 procenta na 63,78 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 2,4 procenta na 54,37 dolaru za barel.

Saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih v úterý listu Financial Times řekl, že těžba ropy v Saúdské Arábii v březnu klesne na zhruba 9,8 milionu barelů denně. Produkce by tak byla o více než půl milionu barelů denně nižší než úroveň, ke které se země zavázala v rámci prosincové dohody o omezení dodávek na trh.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily o 3,6 milionu barelů. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali o něco mírnější přírůstek, a to 2,7 milionu barelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám