Hlavní obsah

Byty loni zdražovaly hlavně v Praze a Brně

Právo, ČTK, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny nových bytů rostly loni hlavně v Praze a v Brně, v dalších městech nebyl cenový růst tak výrazný.

Ilustrační snímek

Článek

Průměrná cena nových prodaných bytů v Praze na konci loňského roku meziročně vzrostla o 18,6 procenta na 101 091 korun za metr čtvereční. Tempo růstu se navíc v hlavním městě proti konci třetího čtvrtletí zvýšilo, vyplývá z údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Počet prodaných bytů v Praze loni klesl o devět procent na pět tisíc a byl nejnižší od roku 2012.

„Zájem o bydlení v Praze trvá. Lidé zvyšují své nároky na bydlení, chtějí bydlet v novém nebo koupit byt na investici. Stále častěji ale musí dělat kompromis u velikosti bytu nebo lokality. Je třeba zvýšit nabídku a také začít hledat cesty k cenově dostupnějším bytům a doplnit segment levnějšího bydlení, který prakticky vymizel,“ uvedl generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek.

Relativně nejdražší jsou malé byty

Ceny nového bydlení v Praze podle něj klesat nebudou. Pro letošek očekává jejich růst v řádu jednotek procent. Nejdražší byty jsou tradičně v Praze 1 (198 tisíc korun za metr čtvereční) a v Praze 2 (164 tisíc korun). Nejdostupnější jsou byty v Praze 4 a Praze 10, kde se cena za metr čtvereční pohybuje mírně pod 89 tisíci korun.

Analýza developerů ukázala, že relativně nejdražší jsou byty s dispozicemi 1+KK, kde klient zaplatí v průměru 120 tisíc korun za metr čtvereční. Byty s dispozicemi 3+KK vycházejí na 92 tisíc korun. Cenový segment do 60 tisíc korun za metr čtvereční prakticky zmizel z trhu. Naopak 70 procent bytů se prodává za ceny přes 90 tisíc korun.

Lidé se stěhují za město

Počet volných bytů v nabídce developerů loni vzrostl téměř o polovinu na 5400. Podle majitele Central Group Dušana Kunovského je nabídka nových bytů stále nedostatečná.

„Například v říjnu loňského roku nebylo v Praze vydáno žádné stavební povolení na byt v bytovém domě. Za loňský rok se bude pražský trh pohybovat přibližně na 2500 povolených bytech. V Praze by jich však podle našich propočtů mělo být čtyřikrát více,“ dodal Kunovský.

V Brně se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku zvedly ceny čtyřpokojových a větších bytů pouze o dvě procenta, ale jednopokojové zdražily až o 22 procent. „Za byt v Brně o velikosti 61,5 čtverečních metrů zájemci od října do prosince zaplatili v průměru 4,17 milionu korun,“ uvedl obchodní ředitel společnosti Trikaya František Šudřich.

Celkem se loni v jihomoravské metropoli prodalo o 31 procent méně nových bytů než v roce 2017. Více než třetinu volných bytů v Brně tvoří aktuálně třípokojové byty, což je situace poměrně neobvyklá.

„Dostupné rodinné domy za Brnem konkurují větším bytům ve městě. To je důvod, proč se větší byty neprodávají tolik jako dříve a zůstávají v nabídce. Uvnitř samotného Brna se staví jen velmi málo, byty tak zdražují a lidé se stěhují za město,“ řekl k tomu výkonný ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý.

Lidé podle něj raději obětují svůj čas dojížděním z rodinného domku za Brnem, než aby kupovali velký a drahý byt ve městě, na který často po zpřísnění podmínek hypotečního financování dosahují těžce. Růst cen bytů navíc vede i ke zvyšování nájemného.

Taraba: Je to na družstvech a obcích

Podle předsedy Sdružení nájemníků ČR Milana Taraby jsou nedostatkem bytů v Česku ohroženi hlavně mladí lidé ve větších městech, kteří zakládají rodiny. Na prosincové tiskové konferenci uvedl, že o dostupné bydlení pro střední třídu by se měly postarat obce a družstva využíváním projektů z Evropského sociálního fondu.

„Chceme dostupné byty pro střední třídu, to vnímáme jako velký problém. Okruh pro sociálně potřebné je malý. Velká skupina dnešních mladých lidí, kteří by měli uzavírat partnerské svazky a mít děti, je ohrožena tím, že nemá na bydlení,“ upozornil Taraba.

Růst cen pokračoval i na podzim

V některých krajích sice ve druhé polovině loňského roku začaly ceny bytů mírně klesat, v celorepublikovém měřítku ale opět o něco povyskočily. Podle údajů, které Právu poskytla společnost Deloitte, stouply ve třetím loňském čtvrtletí prodejní ceny bytů bez ohledu na jejich stáří v Praze a krajských městech ve srovnání s předchozím kvartálem v průměru o 2,8 procenta na 56 800 korun za metr čtvereční.

Nejdražší byla podle Deloitte tradičně Praha, kde vzrostly prodejní ceny bytů o dalších 6,5 procenta na 76 500 korun za metr čtvereční. V nejlevnějším Ústí nad Labem se ceny bytů snížily o půl procenta na 15 300 korun za metr čtvereční.

Kromě Prahy byty zdražovaly také v Olomouci (o šest procent), Českých Budějovicích (o 5,5 procenta), Pardubicích (o 4,9 procenta), Brně (o 4,3 procenta), Plzni (o 3,4 procenta) a v Ostravě (o 0,2 procenta). Ve zbytku krajských měst ve třetím čtvrtletí 2018 ceny bytů klesly – v Hradci Králové o 5,9 procenta, ve Zlíně o 5,8 procenta, Jihlavě o 4,1 procenta, Karlových Varech o 0,7 procenta a Liberci o 0,1 procenta.

Reklama

Související články

Byty zdražují. Pozor na podpojištění

Český realitní trh je již delší dobu ve znamení rostoucích cen nemovitostí. Pro jejich majitele to má pozitivní efekt, hodnota jejich majetku roste. Na druhou...

Výběr článků

Načítám