Hlavní obsah

ČOI: Zákon porušila víc než polovina kontrolovaných autobazarů

Zatajené havárie nebo stočené tachometry. I s takovými nekalými praktikami autobazarů se loni setkali kontroloři České obchodní inspekce (ČOI). Při prodeji ojetých aut porušila zákon víc než polovina kontrolovaných bazarů, nejčastěji šlo právě o použití nekalé obchodní praktiky. Inspektoři uložili 73 pokut za zhruba dva miliony korun, informoval mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Inspekce loni provedla 83 kontrol autobazarů, porušení právních předpisů zjistila v 50 případech. Je to zhruba stejný podíl jako o rok dříve. Nekalou obchodní praktiku zaznamenali inspektoři při 27 kontrolách a 14krát například prodávající řádně neinformoval o vlastnostech prodávaných výrobků.

Nejvyšší pokuta byla 300 tisíc korun. Inspekce ji uložila společnosti Auto Diskont za nepravdivé údaje o technickém stavu BMW za 215 tisíc. Na webu a při prohlídce v prodejně firma uvedla, že je auto nehavarované ve velmi zachovalém stavu. Podle ČOI ale byl vůz ve velmi špatném až nevyhovujícím technickém stavu, nadměrně opotřebovaný a havarovaný, stav tachometru navíc neodpovídal počtu ujetých kilometrů.

Další pokutu 90 tisíc dostal majitel jednoho z pražských autobazarů. Prodávající na dotaz inspektorů, kteří vystupovali jako spotřebitelé, uvedl, že vůz Škoda Octavia je dovezen z Francie a stav tachometru je 150 553 km. „Ze znaleckého posudku však vyplynulo, že skutečný stav najetých kilometrů byl 249 687 km," uvedl mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám