Hlavní obsah

Zákroky proti Huawei zbrzdí výstavbu nových sítí v EU, varuje Čína

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud budou pokračovat „útoky“ na čínskou firmu Huawei, mohlo by to zbrzdit výstavbu nových mobilních sítí 5G v členských státech Evropské unie (EU). Uvedl to čínský velvyslanec při EU Čang Ming. Na jeho slova upozornil deník Financial Times.

Foto: Petr Horník, Právo

Logo Huawei

Článek

Podle Minga se proti Huawei a dalším čínským firmám v EU spustila vlna „pomluv“ a „diskriminace“. „Nemyslím si, že by toto téma jakkoliv souviselo s bezpečností,“ nechal se slyšet.

„Rozhodně ničemu neprospívají pomluvy, diskriminace a nátlak vůči někomu dalšímu,“ dodal Ming.

Pokud by došlo k vyloučení Huawei z projektů výstavby sítí 5G, jichž se účastní, evropské státy by podle velvyslance škodily samy sobě. Podobné kroky by podle něj měly „vážné důsledky“ pro mezinárodní ekonomickou a vědeckou spolupráci.

Před Huawei varoval český NÚKIB

Například Francie v souvislosti s podezřeními kolem Huawei rozhodla posílit kontrolu nad mobilními sítěmi 5G. Návrh novely zákona připraveného francouzským ministerstvem financí tento týden vláda zaslala senátu. Představená právní úprava se přitom podle vlády nezaměřuje proti žádné konkrétní firmě. [celá zpráva]

Huawei kvůli obavám z možné špionáže čelí omezením na některých trzích včetně USA. Před používáním softwaru a hardwaru společnosti Huawei varoval loni v prosinci český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Firma označuje obavy za nepodložené.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám