Hlavní obsah

Staví se 30 tisíc bytů ročně. Nestačí to a ceny letí vzhůru

Novinky, Tomáš Volf

V Česku se v roce 2017 postavilo 28 569 bytů, jen v Praze jich přibylo téměř šest tisíc. Poptávce po bytech to ale nestačilo, ceny proto rychle rostly. Developeři v daném roce rozestavěli dalších 31 521 bytů, vyplývá z dat Českého statistického úřadu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Bytová výstavba v roce 2017

Článek

Nejvíc bytů v uvedeném roce vyrostlo kromě Prahy ve Středočeském kraji - skoro 5 500. Následoval Moravskoslezský kraj s 2 261 byty. Naopak nejméně bytů přibylo v Karlovarském kraji, pouze 375. Víc než poloviční podíl na nových bytech v Česku mají rodinné domy, v Praze dominuje výstavba bytovek, rodinné domy tvoří jen desetinu.

Průměrný nový byt má podle statistiků plochu 73 metrů čtverečních. V drahé metropoli je to méně - 63 metrů čtverečních, naopak v Libereckém kraji je to v průměru 87 metrů, vyplývá z podrobných údajů ČSÚ.

Ceny nemovitostí v Česku rostly podle ČNB po většinu uvedeného roku 2017 nejrychleji v celé Evropské unii, v průměru o 16 procent. Loni se tempo o něco zmírnilo, podle posledních dat Eurostatu ve třetím čtvrtletí reality v ČR meziročně zdražily o téměř devět procent.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Ceny bytů v Praze

Ke konci roku v několika málo krajích realitní kanceláře hlásily nepatrné zlevnění, podle Deloitte šly ceny níže například v Hradci Králové, Zlíně a Jihlavě. Jde ale spíš o výjimky, ceny dál svižně rostou hlavně v Praze a Brně.

Daň za byrokracii

„Stále se staví méně, než se stavělo v recesi, a tak tlak na růst cen je z tohoto pohledu jen logickým vyústěním,” komentoval ekonom ČSOB Petr Dufek.  Důvodem je podle něj pomalé a složité povolování staveb. To se nejvýrazněji ukazuje v Praze, která podle něj co do dynamiky výstavby vykazuje naprosto nejhorší výsledky v rámci celé ČR. „Za byrokratické překážky ve výstavbě tak kupujícím nezbývá než si zaplatit v podobě vyšších cen nemovitostí,” dodal.

Podle Marcely Fialkové z developerské firmy Central Group loni v Praze úřady povolily stavět zhruba tři tisíce bytů, což je podle ní hluboko pod skutečnou potřebou metropole. „Ta je podle velmi konzervativního strategického plánu kolem šesti tisíc nových bytů ročně, řada odborníků se však shoduje na tom, že je daleko vyšší, kolem 10 až 12 tisíc. Nestačí totiž jen doplňovat byty pro ty, kdo se do Prahy přistěhují. Je třeba pracovat také s obnovou bytového fondu, který velmi zastarává a doplňovat deficit, který se nashromáždil za poslední roky,“ řekla Novinkám Fialková.

V Praze ročně podle oficiálních statistik přibude kolem 10 až 14 tisíc obyvatel. Ve skutečnosti to bude více, protože statistika nezaznamenává lidi, kteří si pobyt nepřihlásí, studenty a podobně.

Reklama

Výběr článků

Načítám