Hlavní obsah

ČNB vydá další dvacetikoruny k výročí. A tentokrát i pamětní stokorunu

Novinky, tov

Česká národní banka vydá na konci ledna další speciální dvacetikoruny, tentokrát na oslavu 100. výročí zavedení československé koruny. Na mincích budou významní finančníci včetně prvního ministra Aloise Rašína. Vyjde také stokoruna s logem výročí, uvedla v pondělí mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Foto: ČNB

Pamětní dvacetikoruny k výročí zavedení československé koruny

Článek

Vydáním mincí ČNB navazuje na podzimní emisi tří příležitostných dvacetikorun ke 100. výročí založení československého státu. Na mince s Masarykem, Benešem a Štefánikem lidé stáli u poboček dlouhé fronty. [celá zpráva]

„Tři mince s nominální hodnotou 20 Kč ponesou portréty prvorepublikových národohospodářů, kteří mají významný podíl na stabilitě koruny po založení československého státu – prvního ministra financí Aloise Rašína, jeho pozdějšího nástupce Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila,” uvedla Fišerová.

Foto: ČNB

ČNB také vydá stokorunu, která ponese logo oslav 100. výročí na lícní straně. Speciální mince a bankovky vydá ČNB v omezeném množství 200 tisíc kusů od každého motivu. Lidé si je budou moci vyměnit od středy 30. ledna na územních pracovištích banky v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem.

Každý zájemce si může měnit maximálně tři dvacetikoruny od každého motivu a tři stokoruny s přítiskem. Výměna funguje jen za hotovost, platit kartou není možné.

Lidé čekají frontu u ČNB v Praze na pamětní minceVideo: pro Novinky.cz Lukáš Bodnaruk

Reklama

Výběr článků

Načítám