Hlavní obsah

Průměrný plat na Slovensku poprvé překročil 1000 eur

Na Slovensku přesáhl průměrný základní hrubý plat loni tisíc eur a dosáhl 1035 eur (27 552 korun). Informoval o tom portál Platy.sk. Pouze čtvrtina Slováků však vydělává přes 1251 eur (32 050 korun) hrubého.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj mezd na Slovensku

Článek

Obrovská je propast především mezi příjmy v Bratislavském a Prešovském kraji. Pouze tři procenta lidí vydělávají v Bratislavském kraji méně než 650 eur (16 653 korun) hrubého, ale v Prešovském kraji je to téměř čtvrtina.

„V Bratislavském kraji vydělá nad 2000 eur v hrubém více než desetina zaměstnanců. V Prešovském kraji jsou to pouze dvě procenta lidí,“ řekla Nikola Richterová z webu Profesia.sk.

Nejnižší platy mají na Slovensku uklízečky, pomocné síly v kuchyni, poštovní doručovatelé a ošetřovatelé. Kromě vrcholových manažerů vydělávají nejlépe lidé z IT sektoru, piloti, advokáti a daňoví poradci.

Jak upřesnila Richterová, jde základní průměrné hrubé platy, to znamená že v nich nejsou započítané provize, odměny, nebo 13. plat.

V Česku podle posledních dostupných údajů průměrná hrubá měsíční mzda ve 3. čtvrtletí stoupla meziročně o 2458 korun na 31 516 korun. Při přepočtu to odpovídá 1230 eurům. Údaje za Slovensko jsou ale průměr za celý rok, ten ČSÚ za Česko zatím nezveřejnil. V roce 2017 byla průměrná mzda 29 504 korun, tedy 1108 eur.

Na průměrnou mzdu podle ekonomů zhruba dvě třetiny lidí nedosáhnou, statistiku totiž směrem vzhůru vychylují velmi vysoké platy, které pobírá jen malý počet špičkových manažerů.

Reklama

Výběr článků

Načítám