Hlavní obsah

Německu hrozí ekonomická recese

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší evropská ekonomika Německo by se mohla poprvé od dluhové krize propadnout do recese. Prudký pokles ukazatele průmyslové produkce v listopadu naznačuje, že HDP by mohlo klesnout druhé čtvrtletí v řadě, uvedl server CNN a agentura Bloomberg.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Na ilustračním snímku výroba automobilky Porsche u Stuttgartu

Článek

Index průmyslové produkce v Německu klesl v listopadu 2018 oproti předchozímu měsíci o 1,9 procenta. Ekonomové v průzkumu agentury Reuters přitom čekali naopak mírný nárůst o 1,3 procenta.

Hlavní ekonom ING v Německu Carsten Brzeski uvedl, že riziko recese se „jednoznačně zvýšilo“. Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí minulého roku klesla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,2 procenta. Odhad růstu v závěrečném čtvrtletí bude zveřejněn příští týden. Pokud HDP opět klesne, bude to znamenat první recesi v Německu od roku 2013. Recesi ekonomové definují právě jako pokles v nejméně dvou po sobě jdoucích čtvrtletích.

Analytici Oxford Economics uvádějí riziko recese jako „značně vysoké“, ačkoli předběžně odhadují pro poslední čtvrtletí stagnaci (0 procent).

„Širší pohled nám ukazuje, že německá ekonomika - a eurozóna obecně - zjevně zařadily nižší rychlost,“ komentoval analytik Capital Economics Jack Allen.

Recese v Německu by podle CNN udělala další vrásky na čele investorům, které už tak znervózňují slabší vyhlídky růstu v USA a Číně.

Negativní by to bylo i pro Českou ekonomiku, protože Německo je náš klíčový obchodní partner. „Z ekonomického pohledu se Česká republika chová jako 17. spolková země Německa,“ uvedl ve středu ekonom BH Securities Štěpán Křeček, který v této souvislosti očekává zpomalení tempa růstu tuzemského exportu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám