Hlavní obsah

Zetor začne v pondělí rozdávat výpovědi

Brno

Výpovědi zaměstnancům brněnského výrobce traktorů Zetor se sice začnou rozdávat nejdříve v pondělí, část zaměstnanců při odchodu na vánoční dovolenou ale už věděla, že na konci března přijdou o práci, řekl vedoucí odborů Alois Kazelle. Firmy z Brna i okolí už do Zetoru posílají desítky pracovních nabídek, propuštění tak nebudou mít o práci nouzi.

Foto: Zetor

Zetor Forterra HSX

Článek

Firma v týdnu před Vánoci odborářům oznámila, že do konce března propustí z ekonomických důvodů 260 lidí, tedy téměř 40 procent zaměstnanců. Odejít má 131 úředníků, 64 výrobních dělníků, 53 režijních dělníků a 12 manažerů. [celá zpráva]

Oficiální výpovědi se začnou rozdávat během ledna, část zaměstnanců se ale o svém propuštění dozvěděla už před svátky. „Je to jen malá část z plánovaného počtu propuštěných. Na personálním oddělení mi vysvětlili, že výběr těch, kdo podnik opustí, je na jednotlivých manažerech. Cílem je, aby ve firmě zůstali ti nejlepší. A zatímco někteří provedli výběr rychle a měli jasno už před svátky, další se rozhodnou až teď, v novém roce,” uvedl Kazelle.

Vzhledem k dvouměsíční výpovědní lhůtě a plánu na snížení stavů ke konci března by měli všichni manažeři o výpovědích na svých úsecích rozhodnout do konce ledna, zaměstnanci ale doufají, že to bude co nejdříve. „Lidé se mě hodně ptají na budoucnost, někteří zvažují, že odejdou sami, bojí se, že by mohla přijít další krize, další vlna propouštění, a místa nebudou,” dodal Kazelle.

Ti, kdo budou muset ze Zetoru odejít, se ale nedostatku volných pozic bát nemusí. Zejména pokud by byli ochotní za prací dojíždět i mimo Brno. „Ozvaly se mi firmy z Břeclavi, Jihlavy i Pelhřimova, že by pro naše lidi měly uplatnění. S osobním oddělením už jsem se domluvil, že jim nabídky předám, a oni to umístí na firemní internet i na nástěnky v halách,” dodal vedoucí odborů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám