Hlavní obsah

Hyundai v Nošovicích vyrobil loni 340 300 aut

Novinky, tov

V nošovickém závodě Hyundai Motor Manufacturing Czech loni vyrobili 340 300 aut. Bylo to o 16 400 aut méně než v roce 2017, ale o tři procenta víc, než předpokládal původní plán. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí automobilky Petr Vaněk.

Foto: Hyundai

Inovovaný Hyundai Tucson

Článek

Nejvyráběnějším modelem byl opět Hyundai Tucson, jehož produkce představovala loni téměř 71 procent celkového objemu výroby, následovaný modelem Hyundai i30.

Největším odbytištěm automobilky bylo tradičně Německo (48 300 vozů), Velká Británie (38 600), Španělsko (28 200) a Itálie (20 400). V České republice se prodalo 16 477 vozů, což je 4,8 procenta z celkového objemu výroby.

Závod loni snížil plán výroby oproti předchozímu roku o 20 tisíc kusů kvůli negativním odhadům některých velkých evropských trhů, zejména Velké Británie, kde v důsledku nejasností kolem brexitu došlo k poklesu poptávky po importovaných autech. Důvodem snížení byly i ekonomické problémy některých mimoevropských zemí, které patří k velkým odběratelům, například Turecka.

V průběhu roku továrna plán kvůli lepšímu vývoji na trzích upravila na 340 tisíc a ten se povedlo dodržet.

Letos žádný nový model

„Přes snížení celkového objemu výroby proti předchozímu roku byl rok 2018 pro nás úspěšný. Díky pečlivé a dlouhodobé přípravě jsme se bez zaváhání vypořádali s požadavky na měření emisí podle nové metodologie, a homologace našich nových modelů tak nebude působit žádný problém. Velkou péči jsme věnovali našim motorům – ty typy, které nesplňovaly emisní normy a stále přísnější standardy v EU, byly z výroby vyřazeny a byly nahrazeny ekologičtějšími,” řekl prezident společnosti Hyundai Motor Manufacturing Czech Donghwan Yang.

Letos plánují v Nošovicích vyrobit 318 tisíc aut. Na rok 2019 neplánují uvedení žádného nového modelu.

„V loňském roce začala výroba modernizovaného tucsonu, v minulých dvou letech došlo ke kompletní obměně modelu Hyundai i30, kde nastoupila třetí generace, a rozjeli jsme výrobu modelů i30 N. Rok 2019 tak bude rokem intenzivní přípravy na obří skok v roce 2020, kdy na trh vrhneme hned několik zcela nových modelů,“ dodal Yang.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám