Hlavní obsah

Iberia kvůli brexitu tvrdí, že pořád patří Španělům

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aerolinkám skupiny International Airlines Group (IAG) hrozí, že po případném tvrdém brexitu zůstane velká část letadel na zemi. Tomu se chce vyhnout člen IAG, letecká společnost Iberia. Argumentuje, že firmu díky ustanovení o hlasovacích právech stále ovládají španělští majitelé, informoval deník El País.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo společnosti Iberia, v pozadí stroj British Airways

Článek

International Airlines Group (IAG) je jednou z největších leteckých skupin světa, patří jí British Airways, Aer Lingus, Iberia a také nízkonákladové letecké společnosti Vueling a Level.

Evropská unie loni v prosinci jasně řekla, že v případě odchodu Velké Británie bez dohody by britské letecké společnosti mohly létat jen mezi EU a Británií, ale nikoli mezi jednotlivými zeměmi Unie. Upřesnila, že na vnitřním trhu mohou operovat jen aerolinky, ve kterých vlastní alespoň 51 procent členové EU.

Iberia s podporou španělské vlády se od té doby snaží dokázat, že taková pravidla splňuje. Nejprve argumentovala tím, že většinu akcií mateřské IAG drží občané EU. Čísla ale nesedí, píše El País. Přes pětinu akcií IAG drží Qatar Airways, dalších pět procent americký fond Europacific Growth a zbytek menšinoví akcionáři, kteří koupili cenné papíry na burze v Londýně a Madridu. Pokud Britové už nebudou občany EU, bude těžké zajistit, aby většinu měli investoři a firmy z Unie.

Hlasovací práva

Na řadu proto přišel druhý argument. Při prodeji Iberie v roce 2011 bylo dohodnuto, že těsnou většinu hlasovacích práv si podrží společnost Garanair. Ta patří velké španělské cestovní kanceláři El Corte Inglés. Viceprezidentem Iberie je v současné době Jorge Pont, vysoce postavený manažer El Corte Inglés a správce Garanair.

Stále je možná varianta, že britský parlament do březnového termínu dohodu o brexitu schválí a omezení vnitrounijních letů by tak platit nezačalo. Pokud ne, má Iberia určité šance se svou strategií uspět. V počátku by totiž o licenci měl rozhodovat vydávající úřad, což je španělská agentura pro bezpečnost provozu. Následně se ale dá očekávat, že rozhodnutí napadnou konkurenti Iberie jako Air France nebo Lufthansa, soudí El País. Případné spory a přehodnocení rozhodnutí by si poté vyžádalo delší čas, z čehož by mohla Iberia zatím těžit.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové referendum o brexitu nebude, tvrdí Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová v pondělí v parlamentu odmítla konání druhého referenda o brexitu. Další hlasování by podle ní dále rozdělilo zemi. Zároveň...

Sto dní do brexitu: Zasáhne i Česko

Úderem středeční půlnoci se začalo odpočítávat posledních sto dnů Velké Británie v Evropské unii. Přitom stále není vyloučeno, že nastane tzv. tvrdý brexit....

Výběr článků

Načítám