Hlavní obsah

V Německu zavřeli poslední černouhelný důl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Německu v pátek ukončili těžbu v posledním černouhelném dole v zemi. V západoněmeckém Porúří se tak uzavřela zhruba 200letá éra, kdy se v jednom z nejvýznamnějších uhelných revírů v Evropě dobývalo toto fosilní palivo. Dál se v Německu bude těžit jen hnědé uhlí, a to nejspíš až do 30. let.

Foto: Gambarini Federico, ČTK

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier drží poslední symbolický kus černého uhlí vytěženého v Německu

Článek

Oficiální rozlučka s těžbou černého uhlí  proběhla v pátek u dolu Prosper-Haniel u obce Bottrop nedaleko Essenu a Duisburgu za účasti německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera a šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera.

Při ceremoniálu horníci uctili své kolegy, kteří při prací v podzemí zahynuli, napsala agentura AP.  Dodala, že nebezpečí práce potvrzuje pondělní smrtelná nehoda v Německu, při které zemřel 29letý horník a připomíná také čtvrteční tragédii na Karvinsku, kde po výbuchu metanu zemřelo 13 horníků, většinou Poláků.

Foto: Kirchner Guido, ČTK

Německo zavřelo poslední důl na černé uhlí. Ceremoniál provázel ohňostroj

Ukončení provozu dolu, v němž se ještě letos vytěžilo 1,8 milionu tun uhlí, ale nebude znamenat, že v něm okamžitě skončí všichni horníci a další zaměstnanci. Řada z nich se ještě v dalších měsících bude spouštět do hloubky kolem 1000 metrů, kde postupně demontují důlní stroje a budou dohlížet na údržbu šachet nebo řádné odčerpávání vody.

Foto: Kusch Marcel, ČTK

Nadále budou v Německu těžit už jen hnědé uhlí

Uzavírka posledního dolu v Porúří ale každopádně symbolizuje hlubokou proměnu, kterou jeden z nejhustěji obydlených regionů Evropy za poslední desítky let prošel. I když do tohoto procesu německá vláda celkem investovala desítky a dost možná přes stovku miliard eur, nebyl jednoduchý a doprovázela ho zčásti velká nezaměstnanost a sociální potíže.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Při ukončení těžby černého uhlí v Německu proběhl i fotbalový zápas FC Schalke 04. Schalke kdysi zakládali horníci.

O definitivním konci těžby černého uhlí rozhodla německá vláda v roce 2007. Svůj krok doprovodila další dávkou subvencí - kolem 2,6 miliardy eur ročně.

Výpadek, který ukončení černouhelné těžby způsobí, Německo nahradí především zvýšeným dovozem. I ten ale nejspíš za necelých dvacet let skončí. Začátkem příštího roku má totiž zvláštní komise doporučit datum, kdy by spolková republika měla přestat využívat energii z uhlí. Očekává se, že to bude rok 2035.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám