Hlavní obsah

Pražský hotel Intercontinental kupuje miliardář Šlemr

Pražský hotel Intercontinental koupí česká investiční společnost R2G miliardáře Oldřicha Šlemra společně se zakladateli Avastu Pavlem Baudišem a Eduardem Kučerou. Uvedl to server magazínu Forbes. Prodej ikonického hotelu v Pařížské ulici má být dokončen v lednu.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Hotel Intercontinental v Pařížské ulici v Praze

Článek

Cenu účastníci obchodu neuvedli, podle Forbesu se dříve mluvilo o více než pěti miliardách korun. Podle Hospodářských novin má jít o 225 milionů eur (5,8 miliardy korun).

Hotel v centru Prahy kupuje R2G od slovenské skupiny Best Hotel Properties (BHP), v níž má podíl česko-slovenská investiční skupina J a americká firma Westmont. Transakce má být vypořádána příští rok v lednu.

Prezidentské apartmá hotelu InterContinental PrahaVideo: Novinky

Miliardář Oldřich Šlemr je někdejším spolumajitelem České gumárenské společnosti. Zakladatelé antivirové firmy Avast Baudiš a Kučera patří mezi deset nejbohatších Čechů.

Zájem měli Číňané

R2G podle serveru uvádí, že koupě Intercontinentalu je rekordním obchodem v hotelnictví v Česku i celé střední Evropě. „Hotel Intercontinental je pro nás dlouhodobou investiční příležitostí," sdělil Forbesu ředitel přímých investic R2G Jakub Dyba. Podle něj bude R2G hotel dále rozvíjet.

Podle dřívějších spekulací měla mít o Intercontinental zájem také čínská společnost CEFC. Situace se ale změnila po letošním zmizení šéfa skupiny Jie Ťien-minga, ten údajně čelí v Číně vyšetřování kvůli korupci. Do CEFC vstoupil čínský státní konglomerát CITIC a ten má v plánu se spíše nemovitostí zadlužené CEFC zbavovat, než další přikupovat.

Hotel Intercontinental se stavěl v letech 1968 až 1974. Nachází se v něm podle serveru 372 pokojů a 14 konferenčních místností. Mezi hosty hotelu byli v minulosti například někdejší tajemník OSN Kofi Annan nebo prezident USA George Bush starší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám